Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Americká vojnová loď zostrelila nad Červeným morom drony vypustené z Jemenu

Húsíjski povstalci zadržali nákladnú loď v Červenom mori Zobraziť galériu (2)
Húsíjski povstalci zadržali nákladnú loď v Červenom mori (Zdroj: TASR/AP/Houthi Media Center)

BAGDAD - Posádka americkej vojnovej lode USS Thomas Hudner patrolujúcej v Červenom mori zostrelila v noci na štvrtok niekoľko útočných bezpilotných lietadiel vypustených z Jemenu z územia ovládaného povstalcami. Podľa agentúry AFP o tom informovalo ústredné velenie armády USA (CENTCOM). Americká loď ani jej posádka neutrpeli žiadne škody ani zranenia, uvádza sa vo vyhlásení CENTCOM zverejnenom na sociálnej sieti X.

Spojené štáty pritom v utorok avizovali, že po víkendovom únose nákladnej lode Galaxy Leader v Červenom mori zvažujú označenie jemenských húsíjských povstalcov za teroristickú organizáciu. Húsíovia deklarovali, že skonfiškovanie tejto lode bolo odvetou za vojnu, ktorú vedie Izrael v Pásme Gazy proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Húsíovia, ktorých podporuje Irán, sa totiž vyhlásili za súčasť "osi odporu" proti Izraelu na Blízkom východe.

archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

USA únos plavidla označili za zjavné porušenie medzinárodného práva

Izrael vyslovil podozrenie, že za únosom plavidla húsíjskými povstalcami z Jemenu je Irán, známy ako úhlavný nepriateľ židovského štátu. Na palube lode Galaxy Leader bolo viac ako 20 členov posádky, ktorých povstalci zadržali. Samotnú loď odtiahli k pobrežiu Jemenu, kde sa nachádza doteraz.

Húsíjski povstalci zadržali nákladnú loď v Červenom mori
Zobraziť galériu (2)
Húsíjski povstalci zadržali nákladnú loď v Červenom mori  (Zdroj: TASR/AP/Houthi Media Center)

Loď sa plavila pod vlajkou Bahám, jej majiteľom je britská firma a prevádzkuje ju japonská spoločnosť s väzbami na izraelského podnikateľa. Po tom, ako Izrael v odvete za vpád palestínskych ozbrojených kománd na svoje územie začal 7. októbra rozsiahlu vojenskú operáciu v Pásme Gazy, húsíovia vypustili smerom na Izrael roje bezpilotných lietadiel a rakiet.

Napríklad v stredu Izrael oznámil, že zachytil "riadenú raketu" smerujúcu na juh svojho územia, ku ktorej vystreleniu sa neskôr prihlásili húsíjskí povstalci. Ich velenie následne avizovalo, že bude pokračovať vo vojenských operáciách, "kým sa izraelská agresia proti palestínskemu ľudu v Gaze a na Západnom brehu nezastaví".

Viac o téme: Vojnová loďUSAJemenDrony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu