Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Historické stretnutie najmocnejších mužov sveta prinieslo dobré správy: Čína odmieta vojnu, USA chcú dobré vzťahy

Čínsky prezident Si Ťin-pching na stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching na stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. (Zdroj: SITA/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

SAN FRANCISCO - Čína nebude začínať ozbrojený konflikt so žiadnou krajinou. Uviedol to čínsky prezident Si Ťin-pching po stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Dobré vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sú podľa čínskeho prezidenta veľmi dôležité pre obe strany.

"Čína nehľadá sféry vplyvu a nebude viesť studenú ani horúcu vojnu so žiadnou krajinou," povedal Si v americkom San Franciscu. Dodal, že Peking profituje zo svetového poriadku, v ktorom dominujú Spojené štáty.Biden a Si sa v stredu v americkom štáte Kalifornia stretli takmer presne po roku. Obaja lídri sa dohodli na zlepšení vzťahov medzi USA a Čínou, ktoré v uplynulom období ochladli, a tiež na posilnení priamej komunikácie.

 Si Ťin-pching a Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Si Ťin-pching a Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Čínsky prezident uviedol, že Peking chce pokračovať v zlepšovaní svojich vzťahov s Washingtonom, a uistil amerických predstaviteľov, že jeho krajina sa s nikým nesnaží konfrontovať. "Verím, že keď sa dvere čínsko-americkým vzťahom otvoria, už sa viac nezatvoria," vyhlásil."Veľké oživenie čínskeho národa nemožno dosiahnuť bez mierového a stabilného medzinárodného prostredia... Pri modernizácii sa nikdy nevrátime k vychodenej ceste vojny, kolonizácie, drancovania alebo nátlaku," dodal.

Biden označil rokovanie so Si Ťin-pchingom ako jedno z najkonštruktívnejších a najproduktívnejších, ktoré obaja spolu dosiaľ viedli. Povedal, že hoci sa v mnohých otázkach nezhodli, ich rozhovory sú vždy "priamočiare".Obaja prezidenti sa počas štvorhodinového rokovania dohodli na obmedzení nezákonnej výroby fentanylu, obnovení komunikácie medzi armádami oboch krajín, ako aj na spolupráci v rámci problematiky využívania umelej inteligencie, potvrdil šéf Bieleho domu.

Viac o téme: VojnaUSAČínaSi Ťin-pchingJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu