Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA a Čína sa dohodli na obnovení komunikácie medzi armádami: Biden označil rokovanie za konštruktívne a produktívne

Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa dohodli na obnovení komunikácie na vysokej úrovni medzi armádami oboch krajín. Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa dohodli na obnovení komunikácie na vysokej úrovni medzi armádami oboch krajín. (Zdroj: SITA/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

PEKING - Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching sa dohodli na obnovení komunikácie na vysokej úrovni medzi armádami oboch krajín. Obaja lídri sa v stredu stretli v mestečku Woodside v americkom štáte Kalifornia.

Biden a Si sa takisto dohodli na vytvorení spoločných vládnych rozhovorov o využívaní umelej inteligencie, ako aj pracovnej skupiny pre spoluprácu v boji proti narkotikám, informovala štátna tlačová agentúra Sinchua."Americká strana by mala... ukončiť vyzbrojovanie Taiwanu a podporiť mierové zjednotenie Číny," varoval Si šéfa Bieleho domu podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Si počas rozhovoru tiež povedal Bidenovi, že Čína sa nesnaží "predbehnúť alebo zosadiť Spojené štáty" a zdôraznil, že USA "by nemali plánovať potláčanie Číny"."Čína nepôjde starou cestou kolonizácie a drancovania, ani sa nevydá nesprávnou cestou hegemónie, keď sa krajina stane silnou," povedal podľa agentúry Sinchua čínsky prezident. Zároveň varoval Washington, že Peking nie je spokojný so sankciami a ďalšími opatreniami voči čínskym firmám.Biden a Si rokovali popri summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Naposledy sa osobne stretli vlani v novembri na indonézskom ostrove Bali.

Biden označil rokovanie s čínskym prezidentom za konštruktívne a produktívne

Americký prezident Joe Biden označil stredajšie rokovanie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v americkom štáte Kalifornia ako jedno z najkonštruktívnejších a najproduktívnejších, ktoré obaja spolu dosiaľ viedli. Biden na tlačovej konferencii po stretnutí uviedol, že hoci sa v mnohých otázkach so Si Ťin-pchingom nezhodol, ich rozhovory sú vždy "priamočiare."Na otázku novinárov, či čínskemu lídrovi dôveruje, Biden odpovedal: "Ako hovorí staré príslovie: dôveruj, ale preveruj." Vzťah USA s Čínou označil za "konkurenčný".

 Si Ťin-pching a Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Si Ťin-pching a Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Biden potvrdil, že počas štvorhodinového rokovania sa dohodli na obmedzení nezákonnej výroby fentanylu, obnovení komunikácie medzi armádami oboch krajín, ako aj na spolupráci v rámci problematiky využívania umelej inteligencie. Povedal, že dohoda s Pekingom o znížení výroby prekurzorov používaných pri výrobe fentanylu "zachráni životy" a ocenil angažovanosť Siho v tejto otázke.V otázke Taiwanu zdôraznil, že Spojené štáty naďalej uznávajú tzv. politiku jednej Číny. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa Biden vyzval Siho, aby "rešpektoval" blížiace sa voľby na Taiwane.

Biden tiež uviedol, že čínskeho prezidenta stále považuje za "diktátora". "Je to diktátor v tom zmysle, že je to chlapík, ktorý stojí na čele krajiny s komunistickým režimom," odpovedal na otázku novinárky, či by ho týmto výrazom označil aj teraz. Biden totiž prirovnal čínskeho lídra k diktátorom počas júnového podujatia v Kalifornii."Existujú kritické globálne výzvy, ktoré si vyžadujú naše spoločné vedenie. A dnes sme dosiahli skutočný pokrok," napísal predtým šéf Bieleho domu na sociálnej sieti X na margo zmieneného rokovania v mestečku Woodside.

Biden a Si rokovali popri summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Naposledy sa osobne stretli vlani v novembri na indonézskom ostrove Bali. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili.

Viac o téme: KomunikáciaArmádaObnovenieUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu