Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie šokujúce výsledky volieb: Politické zemetrasenia v Holandsku! Vyhral pravicový extrémista bojujúci proti Islamu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

HAAG - Čiastkové výsledky stredajších parlamentných volieb v Holandsku potvrdili výrazné víťazstvo krajne pravicovej a protiislamskej strany Geerta Wildersa. Medzi prvými mu gratuloval k víťazstvu maďarský premiér Viktor Orbán, informovala v noci na štvrtok agentúra AFP. Napriek volebnému triumfu nie je podľa AFP vôbec jasné, ako by Wilders mohol vytvoriť dostatočne širokú koalíciu potrebnú na zostavenie stabilnej vlády. Lídri trojice ďalších hlavných strán totiž pred voľbami vylúčili svoju účasť v koalícií, ktorú by viedla Wildersova strana pre slobodu (PVV).

Priebežné čiastkové výsledky zverejňované na internete v noci na štvrtok potvrdzovali výrazný náskok PVV pred ďalšími stranami. Po zrátaní takmer 68 percent hlasov mala PVV 36 kresiel v 150-člennom parlamente, teda zhruba o 10 mandátov viac než jej hlavní súperi. 

Stredoľavicový blok - Aliancia sociálnodemokratickej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) pod vedením bývalého komisára EÚ Fransa Timmermansa - získal podľa čiastkových výsledkov 25 kresiel. Vládnuca stredopravicová Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) dosluhujúceho premiéra Marka Rutteho by mala mať v novom parlamente 24 poslancov. Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu štvrtka.

Ďalšie šokujúce výsledky volieb:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Patrick Post)

Mohla by nastať aj patová situácia

"Apelujem na strany... Teraz sa budeme musieť snažiť vzájomne dohodnúť. PVV už viac nemožno ignorovať," povedal v stredu večer po zverejnení exit pollov svojim jasajúcim stúpencom Wilders, niektorými pozorovateľmi prirovnávaný k bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Analytici varujú, že snahy o zostavenie akejkoľvek vlády budú vzhľadom na črtajúce sa rozloženie politických síl náročné a potrvajú dlho. Podľa niektorých by výsledky volieb v Holandsku, ktoré je piatou najväčšou ekonomikou EÚ, mohli vyvolať aj patovú situáciu. 

Ďalšie šokujúce výsledky volieb:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

Wildersovi napriek tomu ešte v stredu večer zablahoželal k  víťazstvu Viktor Orbán, ktorý s týmto holandským politikom zdieľa podobne tvrdé postoje k migrácii či inštitúciám EÚ, píše AFP. "Zavial k nám vietor prinášajúci zmenu," komentoval Orbán na sociálnej sieti X výsledky volieb do poslaneckej snemovne holandského parlamentu. 

Holandsko je šokované nečakanou výhrou krajne pravicovej strany Wildersa

Krajne pravicová Strana slobody (PVV), ktorá chce uzavrieť hranice pre všetkých imigrantov, zvažuje odchod krajiny z EÚ a "deislamizáciu" Holandska, sa stala nečakaným víťazom holandských parlamentných volieb. Na štvrtkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca. Podľa DutchNews.nl ide o šokujúci výsledok, ktorý nebol predpokladaný. Po sčítaní 98 percent hladov bolo jasné, že PVV získala takmer 25 percent hlasov, čím zdvojnásobila svoju podporu od roku 2021 - v 150-člennom parlamente bude mať 37 poslancov.

"Holanďania budú opäť na prvom mieste. Holandsko má nádej... Tsunami utečencov a imigrantov bude obmedzené," vyhlásil šéf PVV Geert Wilders krátko po zistení, že jeho strana voľby vyhrala. Zároveň povedal, že uvedený výsledok je "obrovská zodpovednosť" a že strana musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa naplnili nádeje obyvateľov Holandska, čo však predpokladá spoluprácu s ostatnými stranami.

Tu však Wilders zrejme narazí na neochotu ostatných politických strán, ktoré nie sú ochotné podporiť politiku presadzovanú PVV. Aliancia Zelení/Strana práce (GroenLinks/PvdA) vedená bývalým eurokomisárom Fransom Timmermansom získala 25 kresiel a doterajšia vládnuca strana, Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) sa s 24 mandátmi ocitla na treťom mieste.

Nová spoločenská zmluva (NSC), ktorú len pred tromi mesiacmi založil 49-ročný Pieter Omtzigt, získala 20 mandátov. Veľkým prekvapením je prepad Strany poľnohospodárov (BBB) - ktorá bola v priebehu jesene považovaná za najväčšiu politickú silu - keď získala len sedem kresiel. Viac - deväť kresiel - dostala aj liberálna strana D66 a Kresťanskodemkratická výzva (CDA) bude mať v parlamente len päť poslancov.

Vytvorenie vládnej koalície v Holandsku zvyčajne trvá niekoľko mesiacov

Posledná koalícia sa formovala deväť mesiacov a vydržala menej než dva roky. Pre víťaza volieb rokovania nebudú  ľahké, lebo ako upozornil DutchNews.nl, Wilders nemá veľa potenciálnych spojencov na vytvorenie koaličného kabinetu. Ostatné strany, či už zelení v spojení s ľavicou, liberáli z VVD a D66, kresťanskí demokrati a aj Omtzigtova NSC sú jasne proeurópsky zamerané subjekty.

Timmermans hneď po zablahoželaní Wildersovi k víťazstvu zdôraznil, že bude obhajovať demokraciu a právny štát. Spresnil, že v  Holandsku sú si všetci občania rovní, nezávisle od ich pôvodu a etnicity. Líder D66 Rob Jetten upozornil, že aj napriek Wildersovmu úsiliu pôsobiť umiernenejšie počas kampane sú "jeho extrémne názory" stále prítomné. Šéfka VVD Dilan Yesilgözová, ktorá na čele strany nahradila Marka Rutteho, poprela, že by jej strana urobila taktickú chybu, keď odmietla spolupracovať so stranou Geerta Wildersa, od ktorého názorov sa tiež dištancuje.  

Viac o téme: VoľbyVíťazstvoGratuláciaHolandskoViktor OrbánGeert Wilders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu