Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predčasné voľby v Srbsku vyhrala opäť SNS prezidenta Vučiča: Orbán mu blahoželal

Srbský prezident Aleksandar Vučič
Srbský prezident Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča sa stala jasným víťazom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Srbsku. Podľa projekcií inštitútov CeSID a IPSOS získala 46,6 percenta hlasov, o dva percentuálne body viac ako pred 17 mesiacmi, čo by jej v 250-člennom zákonodarnom zbore zabezpečilo absolútnu väčšinu 129 kresiel. Informovala o tom agentúra DPA.

Liberálna opozícia, ktorá tentoraz kandidovala spoločne ako volebná aliancia Srbsko proti násiliu, získala 23 percent hlasov a môže počítať so 64 mandátmi. Na treťom mieste skončila Socialistická strana Srbska (SPS) ministra zahraničných vecí Ivicu Dačiča so siedmimi percentami hlasov a 18 mandátmi, ktorá je od roku 2012 v koalícii so SNS.

archívne video

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Do parlamentu sa dostali aj dve menšie nacionalistické strany, ktoré zíáskali 4,9 a 4,8 percenta hlasov, čo im zabezpečí po 13 mandátov. Tieto údaje sa zakladajú na sčítaní 80 percent odovzdaných hlasov.

Účasť voličov dosiahla okolo 60 percent

Hoci Vučič už od mája formálne nie je predsedom SNS, naďalej má vplyv na dianie v strane a angažoval sa aj vo volebnej kampani. SNS bola na hlasovacích lístkoch uvedená pod názvom „Aleksandar Vučič – Srbsko nesmie stáť na mieste“. Opozícia obvinila SNS z približne 450 porušení volebného zákona. Okrem iného mala kupovať hlasy a privážať ľudí zo srbskej časti Bosny do Belehradu autobusmi, aby tam volili.

Predčasné voľby sa konali po necelých dvoch rokoch. Vyvolali ich predovšetkým dve masové streľby v máji, ktoré si vyžiadali 18 mŕtvych, ako aj eskalácia napätia v Kosove, bývalej srbskej provincii, ktorá v roku 2008 vyhlásila nezávislosť, no Srbsko ju stále považuje za súčasť svojho územia. V nedeľu sa konali aj voľby do parlamentu poloautonómnej provincie Vojvodina a do 65 zo 197 obecných zastupiteľstiev vrátane hlavného mesta Belehrad.

Orbán blahoželal svojmu spojencovi Vučičovi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi k víťazstvu jeho strany v nedeľňajších parlamentných voľbách. Upozornilo na to v pondelok internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého Orbán svojmu spojencovi zagratuloval už počas noci na platforme X, informuje spravodajca v Budapešti.

"Srbsko sa nezastaví! Blahoželám prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi a členom jeho strany k drvivému volebnému víťazstvu," napísal Orbán. Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Vučiča sa stala jasným víťazom predčasných parlamentných volieb v Srbsku. Podľa  predbežných výsledkov spolu so svojimi spojencami získala 46,4 percenta hlasov. V 250-člennom zákonodarnom zbore si spoločne so Srbskou radikálnou stranou (SRS) a Socialistickou stranou Srbska (SPS) zabezpečí absolútnu väčšinu približne 127 kresiel.

Opozičné strany a ľudskoprávne organizácie Vučiča a SNS obviňujú z volebnej korupcie, obmedzovania slobody médií, násilia voči oponentom či väzieb na organizovaný zločin. Vučič so svojimi spojencami tieto obvinenia odmieta.

Vučič bude chcieť využiť posilnenú domácu pozíciu aj v zahraničí

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa bude po víťazstve svojej strany v nedeľňajších parlamentných voľbách snažiť využiť svoju posilnenú pozíciu aj na medzinárodnej scéne a pravdepodobne nebude ochotný pristúpiť na kompromis s Kosovom. V pondelok to uviedol analytik českej Asociácie pre Medzinárodné otázky (AMO) Petr Čermák.

"Vučič sa bude snažiť využiť posilnenú pozíciu svojej vlády na medzinárodnej scéne. Suverénne víťazstvo mu dodá politickú silu najmä v zložitých vyjednávaniach o normalizácii vzťahov s Kosovom, ktoré dlhodobo zastali na mŕtvom bode. Môžeme očakávať, že so silnou domácou pozíciou nebude ochotný pristúpiť na kompromis, ktorý by preňho nebol výhodný, čo v kombinácii s podobne nekompromisným prístupom kosovského premiéra Albina Kurtiho nedáva nádej na rýchly prelom v jednaniach," uviedol Čermák.

"Rovnako sa bude snažiť využiť svoju posilnenú domácu pozíciu vo vzťahu k Európskej únii, ktorý využíva účelovo rovnako ako vzťah s Ruskom alebo Čínou na posilnenie pozície na medzinárodnej scéne," uviedol ďalej analytik s tým, že európski predstavitelia, ktorí majú dlhodobý problém s Vučičovou politikou, budú ešte viac zvažovať, ako sa k Srbsku postaviť a či sa dá Vučič považovať na spoľahlivého partnera.

Čermák zároveň upozornil na to, že počas volebnej noci bolo hlásených niekoľko podozrení z volebných manipulácií. "Aj keď volebné výsledky nakoniec budú napriek protestom opozície uznané za platné, k skutočnej férovosti mali ďaleko," uviedol. Úlohou proeurópskej opozície bude podľa neho v nasledujúcich rokoch "nepodľahnúť Vučičovmu režimu a usilovať sa o to, aby sa Srbsko ďalej neprepadalo v medzinárodných rebríčkoch kvality demokracie".

Viac o téme: VoľbySrbskoAleksander Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu