Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pobrežie na juhu Filipín opäť zasiahlo silné zemetrasenie

Následky zemetrasenia na Filipínach Zobraziť galériu (2)
Následky zemetrasenia na Filipínach (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivy Marie Mangadla)

MANILLA - Pobrežie južných Filipín zasiahlo v pondelok skoro ráno miestneho času zemetrasenie s magnitúdou 6,9. Podľa agentúry AFP o tom informovala americká služba USGS, podľa ktorej ide o ďalšie zo série silných otrasov sústredených v rovnakej oblasti.

Otrasy boli zaregistrované krátko pred 04.00 h miestneho času (v nedeľu okolo 20.00 h SEČ) v hĺbke 30 kilometrov a približne 72 kilometrov severovýchodne od samosprávy Hinatuan na ostrove Mindanao. V sobotu pri zemetrasení s magnitúdou 7,6, ktoré sa odohralo v rovnakej oblasti, prišli o život dvaja ľudia. V hodinách nasledujúcich po tomto zemetrasení došlo k sérii dotrasov vrátane silného zemetrasenia s magnitúdou 6,6.

Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie informoval, že v uplynulých hodinách zaznamenal najmenej 600 dotrasov s magnitúdou od 1,4 do 6,2, doplnila britská stanica BBC. Úrady v tejto časti Filipín vydali v sobotu aj varovanie pred prívalovými vlnami cunami, ktoré však neskôr odvolali. BBC však informovala, že v Japonsku, ležiacom severovýchodne od Filipín, boli neskôr na niektorých odľahlých ostrovoch pozorované vlny cunami s výškou až 0,4 metra.

Následky zemetrasenia na Filipínach
Zobraziť galériu (2)
Následky zemetrasenia na Filipínach  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivy Marie Mangadla)

Zemetrasenia sú na Filipínach i v Japonsku mimoriadne časté; obe krajiny sa totiž nachádzajú v oblasti s vysokou seizmickou aktivitou, známej aj ako Pacifický ohnivý kruh, kde dochádza často k zemetraseniam aj výbuchom sopiek.

Viac o téme: NásledkyZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu