Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú

Petr Pavel a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou privítali vo štvrtok na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú s jej partnerom Jurajom Rizmanom. Prezidentov čaká súkromná schôdzka a pracovný obed.

VIDEO Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Je to moja pravidelná návšteva Prahy 16. novembra, teda deň pred naším spoločným sviatkom demokracie – pred udalosťou, ktorá veľmi pozitívnym spôsobom poznačila obe naše krajiny a na ktorej sme sa spoločne podieľali – teda pred Nežnou revolúciou," povedala Čaputová. S Pavlom si podľa jej slov vždy majú čo povedať a obzvlášť v aktuálne "pohnutých" vnútropolitických či geopolitických časoch. "Naše vzťahy sú mimoriadne, sú blízke a verím, že také zostanú ďalej," dodala.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Som veľmi rád, že si pani prezidentka našla čas na pracovnú návštevu ČR v predvečer štátneho sviatku, zároveň pred nadchádzajúcim rokovaním Vyšehradskej štvorky na prezidentskej úrovni a tiež krátko po voľbách na Slovensku," uviedol Pavel s tým, že s Čaputovou majú množstvo tém na rozhovor. Na historicky výnimočné vzťahy SR a ČR chce nadväzovať na všetkých úrovniach. "Predpoklady na to sú a spoločný záujem budeme pragmaticky hľadať," dodal.

Výzvy demokracie

Čaputová si prišla do Prahy deň pred 17. novembrom pripomenúť výročie Nežnej revolúcie. Podvečer položí kyticu a zapáli sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národní tříde.Popoludní sa v Slovenskom inštitúte stretne so slovenskou komunitou žijúcou v Česku a večer ju čaká debata so študentmi Univerzity Karlovej. Diskutovať budú o výzvach demokracie.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Slovenská prezidentka tradične navštevuje Prahu deň pred výročím Nežnej revolúcie. Vlani ju na Pražskom hrade privítal exprezident Miloš Zeman, predvlani ho Čaputová v tento deň navštívila v nemocnici. Zároveň si vtedy prevzala najvyššie ocenenie hornej komory českého parlamentu – Striebornú medailu predsedu Senátu.

Viac o téme: StretnutieČeskoSlovenskoPetr PavelZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu