Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nežná revolúcia položila základy demokracie, povedala prezidentka Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

PRAHA - Nežná revolúcia je spoločným dielom SR a ČR, položila základy demokracie. Ľuďom pred 34 rokmi stačila jednota, odvaha a "havlovská pravda a láska" na to, aby zvíťazila demokracia. Toto by malo zároveň stačiť aj na jej obranu, povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok po tom, ako položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe, informuje spravodajkyňa.

Čaputová zdôraznila, že 17. november patrí k najväčším sviatkom novodobej histórie Slovenska a Česka. "Pred 34 rokmi tu na Národní tříde stáli ľudia proti totalite, ktorá bola typická propagandou, lžou a násilím. A oni tu stáli zjednotení, nabrali odvahu, odmietali násilie, boli vyzbrojení havlovskou pravdou a láskou. A keď im toto stačilo na víťazstvo demokracie, verím, že nám tieto kvality a hodnoty budú stačiť na obranu demokracie. Treba iba naše odhodlanie," povedala.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Zmienila sa tiež, že ako prezidentka prišla položiť kvety k pamätníku Nežnej revolúcie v Prahe naposledy. "Môjmu nástupcovi alebo nástupkyni želám, aby odkaz 17. novembra bol preňho nielen historickou spomienkou, ale žitými hodnotami," uviedla s tým, že dnešná generácia je to dlžná tým, ktorí sa o to pričinili, a je to tiež záväzok voči budúcim generáciám.

Nežná revolúcia podľa Čaputovej priniesla mnoho demokratických práv a slobôd vrátane slobody médií. "Slobodné médiá patria k demokracii. Je jasné, že médiá kritizujú politikov – a nám to môže byť nepohodlné, ale to je neporovnateľné s významom slobodných médií pre demokraciu," upozornila s tým, že akékoľvek ich obmedzovanie môže byť začiatkom umierania demokracie.

Začala svoju návštevu na Pražskom hrade

Slovenská prezidentka začala svoju návštevu v ČR na Pražskom hrade, kde ju aj s jej partnerom Jurajom Rizmanom predpoludním privítal český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva. Po súkromnej schôdzke prezidentov nasledoval spoločný pracovný obed. Čaputová sa tiež stretla so slovenskou komunitou žijúcou v Česku a večer ju čaká diskusia so študentmi Univerzity Karlovej o výzvach demokracie.

Petr Pavel a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel a Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Bratislavský hrad nasvietia pri príležitosti 34. výročia Nežnej revolúcie

Na Bratislavskom hrade sa budú premietať projekcie pri príležitosti 34. výročia protestného pochodu slovenských študentov a Nežnej revolúcie. Informoval odbor komunikácie Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Hrad bude nasvietený v piatok (17. 11.) od 18.00 h do polnoci.

Viac o téme: PrezidentkaDemokracieNežná revolúciaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu