Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladí na výročie revolúcie upozorňujú na najväčšie problémy a vyzývajú na zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Peter Brenkus)

BRATISLAVA - Sedemnásť mládežníckych organizácií upozorňuje v spoločnom vyhlásení Krok vpred na únik mozgov, zlú politickú kultúru, nedostatočnú úroveň školstva, stav internátov, nedostupnosť bývania či potrebu riešiť klimatickú krízu. Vyzývajú na zmeny. Zo Slovenska chcú spraviť hrdú, modernú, vzdelanú a silnú krajinu. Vyhlásenie zaznie na piatkovom Koncerte pre všímavých v Bratislave. TASR o tom informovali signatári dokumentu.

archívne video

RETRO atmosféra v uliciach Bratislavy, takto sa jazdilo pred tridsiatimi rokmi

"Očakávame, že naša krajina bude podporovať a chrániť svoj talent, bude zvyšovať kvalitu akademického prostredia, bojovať proti klimatickej kríze, bude sa aktívne snažiť predchádzať odlevu mozgov a bude venovať pozornosť potrebám všetkých študentov a študentiek," uviedli vo zverejnenom vyhlásení, ktoré pripravili pri príležitosti 34. výročia Nežnej revolúcie. Signatári pripomínajú, že každý rok odchádzajú zo Slovenska tisícky mladých ľudí. Vo vyhlásení konštatujú, že Slovensko už roky stagnuje a zaostáva.

"Za tých, ktorí majú moc rozhodovať o Slovensku, sa často hanbíme a neinšpirujú nás k tomu, aby sme tu chceli zostať a pracovať na lepšej budúcnosti nás všetkých. Namiesto toho sa hádajú, klamú a urážajú," kritizujú mladí ľudia. Organizácie sa zasadzujú aj o zlepšenie školstva, pripomínajú nízke platy učiteľov, zaostávanie za vyspelejšími krajinami Európy, plagiátorstvo u politikov či etické prešľapy predstaviteľov akademickej obce. Vyhlásenie upozorňuje aj na potrebu poctivo a systematicky riešiť klimatickú krízu.

Ďalej apelujú na rovnaké príležitosti a podporu pre zahraničných študentov, ktorí študujú na Slovensku. V texte vyhlásenia tiež prejavujú vôľu patriť k tým najlepším v Európe. Pod vyhlásenie sa podpísali organizácie Aliancia stredoškolákov, Chcem tu zostať, Diákhálózat, ICM Banská Bystrica, ICM Prievidza, ICM Topoľčany, Klíma ťa potrebuje, Klimatická koalícia, Mladí, o.z., Modelový parlament Slovenska, Rada mládeže Slovenska, Senica 2.0, Slovenský skauting, Stredoškolská únia, SYTEV, ŠRVŠ, ZIPCEM.

Viac o téme: VýročieNežná revolúciaMládež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu