Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kanada rozmiestnila v Lotyšsku 15 tankov Leopard 2

Leopard 2
Leopard 2 (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

RIGA - Kanada ako členský štát Severoatlantickej aliancie (NATO) rozmiestnila v Lotyšsku 15 tankov typu Leopard 2. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Ide o dôležitý krok smerom k posilneniu odstrašovacích a bojových schopností NATO v regióne," napísal v piatok lotyšský minister obrany Andris Spruds na platforme X, predtým známej ako Twitter. Rozširovanie prítomnosti existujúcich jednotiek sa tak približuje k úrovni brigády.

Kanadský veľvyslanec v Lotyšsku Brian Szwarc na sociálnej sieti potvrdil príchod tankov do krajiny EÚ susediacej s Ruskom a Bieloruskom v severovýchodnej Európe. Kanada od roku 2017 vedie v Lotyšsku mnohonárodnú bojovú jednotku NATO s približne 1700 vojakmi ako takzvaný rámcový štát. Ide o najväčšiu zahraničnú misiu tejto severoamerickej krajiny.

Po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu sa Kanada zaviazala posilniť svoju prítomnosť na východnom krídle NATO a poslať do Lotyšska viac vojakov a vojenskej techniky. Vtedajší ministri obrany oboch krajín NATO podpísali za týmto účelom v júli dohodu, ktorá špecifikuje plán rozmiestnenia brigády NATO.

Viac o téme: TankyKanadaLotyšskoLeopard 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu