Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Estónska premiérka by sa chcela stať generálnou tajomníčkou NATO! Čo si o tom myslia diplomati?

Kaja Kallasová
Kaja Kallasová (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

OSLO - Estónska premiérka Kaja Kallasová v utorok večer uviedla, že by bola rada, keby sa o nej uvažovalo pri obsadzovaní pozície generálneho tajomníka NATO po odstúpení Jensa Stoltenberga z funkcie. Informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico.

Na konferencii mediálnej spoločnosti Politico vo Washingtone Kallasová odpovedala redaktorovi portálu "áno" na otázku, či by bola rada, keby sa o nej uvažovalo pri obsadzovaní tejto pozície. Kallasová je jednou z hlavných kritičiek Ruska v Európskej únii a presadzuje komplexnejšie plány na obranu pobaltských postsovietskych štátov Estónska, Litvy a Lotyšska, ktoré priamo susedia s Ruskom.

Archívne video: Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Podľa diplomatov z NATO by prístup Kallasovej mohli niektorí členovia NATO považovať za príliš dravý na to, aby Alianciu viedla, píše Reuters.

Stoltenberg sa ujal funkcie generálneho tajomníka NATO v roku 2014. Jeho mandát končí na budúci rok v októbri, pričom v júli mu bol už po štvrtýkrát predĺžený. Vvzhľadom na pokračujúcu vojnu na Ukrajine sa členské krajiny totiž rozhodli zachovať skúseného lídra, než sa snažiť dohodnúť na jeho nástupcovi. Záujem o funkciu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie vyjadril aj končiaci holandský premiér Mark Rutte.

Viac o téme: DiplomatiGenerálny tajomníkPozíciaNATOEstónskoKaja Kallasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu