Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lotyšskí poslanci ratifikovali Istanbulský dohovor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Lotyšsko vo štvrtok ratifikovalo Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a boji proti nemu, tzv. Istanbulský dohovor.

Ratifikácii v jednokomorovom lotyšskom parlamente v Rige predchádzala niekoľkohodinová búrlivá diskusia. Pristúpenie k dohovoru napokon odsúhlasili len poslanci stredoľavicovej vlády. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila s výnimkou dvoch poslancov, ktorí hlasovali proti.

Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy, ktorá bola podpísaná 11. mája 2011 v tureckom Istanbule. Vyžaduje, aby vlády signatárskych štátov prijali právne predpisy stíhajúce domáce násilie a podobné prejavy týrania, ako sú znásilnenie v manželstve či mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

V Európskej únii ako celku začal dohovor platiť od 1. októbra, hoci ho dodnes neratifikovalo ešte päť členských krajín, a síce Česko, Bulharsko, Litva, Maďarsko a Slovensko.Odporcovia dohovoru v Lotyšsku tvrdili, že podkopáva prijaté definície pohlavia a ohrozuje miestne tradičné rodinné hodnoty. Lotyšské ministerstvo sociálnych vecí preto k Istanbulskému dohovoru pridalo vysvetľujúcu prílohu, v ktorej zdôrazňuje, že pojem "rod" uvádzaný v dohovore nevyžaduje zmenu chápania tohto termínu v právnom ani vzdelávacom systéme krajiny.

Viac o téme: PoslanciRatifikáciaLotyšskoIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu