Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlamentný výbor nerozhodol o žiadosti Švédska o členstvo v NATO

(Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Zahraničný výbor tureckého parlamentu sa vo štvrtok začal zaoberať žiadosťou Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Rokovanie však prerušil bez prijatia záverov, uviedla agentúra AP s tým, že bezprostredne nebolo známe, kedy sa výbor zíde znova alebo kedy bude o prístupovom protokole rokovať plénum parlamentu.

Ratifikácia členstva Švédska v NATO sa v Turecku zastavila po tom, čo Ankara obvinila túto škandinávsku krajinu z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

archívne video

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tureckí predstavitelia tiež kritizovali sériu demonštrácií

Tureckí predstavitelia tiež kritizovali sériu demonštrácií stúpencov PKK vo Švédsku, ako aj protesty, na ktorých bola spálená posvätná kniha moslimov — Korán. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO v stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a v októbri poslal prístupový protokol parlamentu na ratifikáciu. 

Stalo sa tak po tom, čo Štokholm prisľúbil užšiu spoluprácu s Tureckom v boji proti terorizmu a podporu jeho ambíciám oživiť prístupové rokovania s Európskou úniou. Okrem toho NATO súhlasilo so zriadením funkcie osobitného koordinátora pre boj proti terorizmu. Vstup Švédska od NATO okrem Turecka neratifikovalo ešte Maďarsko. Jeho vláda to zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku. 

Viac o téme: ŽiadosťNATOŠvédskoParlamentný výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu