Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čína tvrdí, že je pripravená rokovať so Spojenými štátmi na všetkých úrovniach

Chan Čeng Zobraziť galériu (4)
Chan Čeng

SINGAPUR - Čína je pripravená rokovať so Spojenými štátmi na všetkých úrovniach, uviedol v stredu čínsky viceprezident Chan Čeng. Informuje o tom agentúra AFP.

"Sme pripravení posilniť komunikáciu a dialóg so Spojenými štátmi na všetkých úrovniach, ako aj rozvíjať vzájomne prospešnú spoluprácu, prekonať rozdiely a spoločne čeliť svetovým výzvam," uviedol Chan na Fóre novej ekonomiky agentúry Bloomberg v Singapure.

Archívne video

Fico sa novinárom v Bruseli rozhodol odpovedať hneď v dvoch jazykoch (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Nedávne stretnutia vysokopostavených predstaviteľov USA a Číny podľa neho poukazujú na zlepšovanie vzájomných vzťahov. Dodal, že "svet je dostatočne veľký, aby sa obe krajiny mohli rozvíjať a prosperovať".

Schôdzka Si Ťin-pchinga s Joeom Bidenom

V súčasnosti sa očakáva, že dôjde aj k schôdzke čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s americkým prezidentom Joeom Bidenom, a to počas budúcotýždňového summitu organizácie APEC v San Franciscu. Americká strana možnosť takejto schôdzky potvrdila, čínska strana zatiaľ nie.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA)

Vzťahy medzi Čínou a USA sa v posledných rokoch dostali na jednu z najhorších úrovní. Obe mocnosti majú rozdielne názory na široké spektrum otázok vrátane kontroly exportu, dodržiavania ľudských práv či bezpečnosti. V priebehu tohto roka sa však komunikácia medzi Pekingom a Washingtonom zintenzívnila, a to aj vďaka sérii návštev vysokopostavených amerických predstaviteľov v Číne.

Viac o téme: USAČínaSingapurSpojené štátyChan Čeng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu