Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kremeľ tvrdí, že stretnutie Číny a USA je dôležité pre celý svet! Biden chce zlepšiť komunikáciu s čínskym prezidentom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

SAN FRNCISCO - Takmer presne 12 mesiacov od svojho posledného stretnutia dnes znovu zasadnú pri jednom stole lídri dvoch najväčších svetových ekonomík, ktorých vzájomné vzťahy zaťažujú nezhody v celom rade otázok. Americký prezident Joe Biden dúfa, že schôdzka s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom prinesie obnovenie "normálnej" komunikácie medzi oboma stranami.

Od vlaňajšieho stretnutia konaného v Indonézii zažili vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom nové otrasy, najmä v dôsledku februárovej aféry okolo záhadného čínskeho balóna nad americkým územím. Podľa webu Politico medzi oboma veľmocami silnie nedôvera, čo vyvoláva obavy z vojenského stretu. Posledné týždne však priniesli intenzívne diplomatické kontakty vlád v snahe napätie zmierniť. 

Archívne video::Bidenová odchod z paláca

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vrcholná schôdzka je na programe na okraj summitu Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorý hostí San Francisco. Si tam dorazil v utorok krátko pred 15.00 h miestneho času (polnoc SEČ).

Presné miesto rokovaní s Bidenom americká strana z bezpečnostných dôvodov neoznámila, podľa serveru stanice Hlas Ameriky (VOA) ním bude historický komplex južne od kalifornského mesta. Stretnutie podľa zdrojov VOA potrvá štyri hodiny a bude zahŕňať pracovný obed.

Čínska diplomacia pred schôdzkou vyzvala USA, aby sa nesnažili meniť Čínu a nepoškodzovali jej záujmy. Obzvlášť závažným bodom je v tomto smere americká spolupráca s Taiwanom, ktorý si Peking nárokuje ako jednu zo svojich provincií, hoci desaťročia funguje ako nezávislá demokracia.

Okrem tejto otázky chce Biden na čínskeho vodcu apelovať aj v súvislosti s Iránom, s ktorým Čína v poslednom čase rozvíja obchodné partnerstvá. Washington chce, aby tento vzťah využila na odrádzanie Teheránu od rozdúchania konfliktov na Blízkom východe, podobne ako to od nej požaduje v súvislosti s Ruskom a jeho agresiou na Ukrajine. Okrem týchto tém by sa rokovania mali týkať aj obchodných vzťahov, ktoré USA podľa vyjadrení vládnych predstaviteľov nechcú prerušovať.

Kremeľ tvrdí, že stretnutie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Urovnanie dlhotrvajúcich sporov sa od dnešného stretnutia nečaká, obe strany pred ňou hovorili o "stabilizácii" vzťahov a zlepšení komunikácie. "Vrátiť sa k normálnemu spôsobu korešpondencie, byť schopní zdvihnúť telefón a hovoriť spolu, keď nastane kríza," odpovedal v utorok Biden na otázku, aké by si predstavoval výsledky rokovaní.

Tiež spomenul zabezpečenie komunikácie medzi armádami Číny a USA, ktorá je narušená od vlaňajšej návštevy vtedajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Americká armáda v poslednom čase opakovane informuje o stretoch amerických a čínskych jednotiek v regióne Juhočínskeho mora, ktoré označuje za znepokojujúce.

Čínskeho prezidenta čaká rokovanie s Bidenom

Čínsky prezident Si Ťin-pching dnes dorazil do kalifornského San Franciska, kde sa zúčastní na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Kalifornii. Informovali o tom svetové spravodajské agentúry. Na okraj summitu bude v stredu čínsky líder rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Lídri dvoch najväčších svetových ekonomík sa stretnú takmer presne rok po svojej poslednej schôdzke, ktorá sa uskutočnila v Indonézii. Odvtedy spolu podľa americkej tlače nehovorili. Teraz sa podľa zdrojov rozhlasovej stanice Hlas Ameriky (VOA) na štyri hodiny stretnú v historickom komplexe južne od uvedeného mesta a absolvujú spolu aj pracovný obed.

Čínske ministerstvo zahraničia minulý týždeň oznámilo, že Si bude v USA do piatka. Podrobnosti o jeho programe nie sú známe. Agentúra Reuters uviedla, že ide o jeho prvú návštevu Spojených štátov od roku 2017.

Kremeľ tvrdí, že toto stretnutie je dôležité pre celý svet

Kremeľ bude sledovať stredajšie stretnutie amerického prezidenta Joea Bidena s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Pôjde o ich prvú spoločnú schôdzku za rok, informuje o tom správa agentúry AFP.

"Tieto dve krajiny si budujú bilaterálne vzťahy. Je to ich právo," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Samozrejme, každé stretnutie tohto druhu, ktoré zahŕňa dva najväčšie ekonomiky sveta, je dôležité pre všetkých. Preto tak alebo onak budeme sledovať vyhlásenia, ktoré budú toto stretnutie sprevádzať," povedal Peskov na pravidelnej tlačovej konferencii.

Biden a Si budú rokovať počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v americkom San Franciscu. Naposledy sa osobne stretli vlani v novembri na indonézskom ostrove Bali. Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že prezidenti budú hovoriť o bilaterálnych, regionálnych a globálnych otázkach, ako aj o spôsoboch, ako "zodpovedne riadiť vzájomnú konkurenciu".

Viac o téme: EkonomikaKomunikáciaSummitVzťahyZlepšenieUSAČínaAPECRady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu