Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pri bombovom útoku na policajný autobus zahynulo päť ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Irfan Mughal)

ISLAMABAD - Pri výbuchu bomby na severozápade Pakistanu zahynulo najmenej päť ľudí a ďalších 20 utrpelo zranenia, uviedla polícia. Bomba bola umiestnená v zaparkovanom motocykli a vybuchla v momente, kedy okolo prechádzal autobus vezúci policajtov. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

K výbuchu došlo v meste Derá Ismáíl Chán v provincii Chajbar Paštúnchvá hraničiacej s Afganistanom. Motocykel bol zaparkovaný neďaleko autobusovej zastávky a bombu odpálili na diaľku, uviedla polícia. Výbuch zabil iba miestnych obyvateľov, zranení sú policajti aj civilisti. Traja zo zranených sú vo vážnom stave. K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Podozrenie však podľa AP zrejme padne na pakistanský Taliban, ktorý od roku 2022 zintenzívnil útoky na bezpečnostné zložky.

Pri bombovom útoku na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Irfan Mughal)

Derá Ismáíl Chán sa nachádza blízko bývalej základne militantov v Južnom Vazíristáne. Pakistanská armáda uskutočnila rozsiahle operácie proti militantom v kmeňových oblastiach pozdĺž hraníc s Afganistanom po tom, ako militanti miestneho hnutia Taliban v roku 2014 zaútočili na školu v Pešávare a zabili viac ako 150 ľudí. Armáda už pred niekoľkými rokmi oznámila, že región očistila od miestnych a zahraničných militantov. Príležitostné útoky však pokračujú, čo by mohlo naznačovať, že miestny Taliban sa v oblasti preskupuje. Pakistanský Taliban je samostatnou skupinou, ale zároveň je spojencom afganského Talibanu, ktorý prevzal moc v Afganistane v roku 2021.

Viac o téme: PakistánBombový útokPolicajný autobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu