Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pakistan prijal zásadné opatrenie: Všetci nelegálni afganskí migranti musia do januára odísť

Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane Zobraziť galériu (3)
Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

ISLAMABAD - Všetci nelegálni afganskí utečenci musia do januára opustiť Pakistan, vyhlásil v stredu minister informácií provincie Balúčistán Džán Ačakzaí. Následne podľa neho z Pakistanu vyhostia aj všetkých ostatných utečencov. Informuje o tom agentúra DPA.

"Všetci utečenci musia odísť z Pakistanu, pretože občianska vojna sa v Afganistane skončila... Úradnícka vláda sa pokúsi poslať naspäť všetkých nelegálnych afganských utečencov do januára," uviedol Ačakzaí.

Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane
Zobraziť galériu (3)
Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

Pakistanská vláda začiatkom októbra vyhlásila, že viac než 1,7 milióna Afgancov žije v krajine nezákonne a majú jeden mesiac na to, aby Pakistan opustili. V novembri oznámila, že tých, ktorí neodišli, začne zatýkať a bude ich premiestňovať do novovytvorených zadržiavacích stredísk. Odtiaľ ich nútene vrátia do Afganistanu. Ačakzaí dodal, že keď vyhostia všetkých nelegálnych utečencov, oznámia aj časový rámec, v rámci ktorého musia krajinu opustiť aj všetci ostatní utečenci.

Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane
Zobraziť galériu (3)
Utečenci v susedstve Karachi v Pakistane  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fareed Khan)

Podľa údajov vlády žije v Pakistane približne 4,4 milióna utečencov z Afganistanu. Mnohí z nich utiekli počas desaťročí vojnových konfliktov, niektorí sa už v Pakistane narodili. Státisíce prišli v roku 2021, keď sa v Afganistane vrátilo k moci hnutie Taliban. Právnici a ľudskoprávni aktivisti označujú rozsah zásahov voči týmto utečencom za neslýchaný a žiadajú pre Afgancov viac času na vysťahovanie. Pripomínajú tiež, že situácia v Afganistane je pre mnohých z týchto navrátilcov nebezpečná.

Viac o téme: MigrantiAfganistanPakistanIlegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu