Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok separatistov v Kamerune si vyžiadal najmenej 20 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Leclerc Tsakem)

YAOUNDÉ - Separatistickí povstalci v Kamerune zabili v pondelok počas útoku najmenej 20 ľudí vrátane žien a deti. Informuje agentúra AFP.

Útok sa odohral ráno v dedine Egbekaw na západe Kamerunu. V oblasti už sedem rokov prebiehajú krvavé boje medzi vzbúrencami a vládnymi silami. "Útok si vyžiadal približne 20 obetí vrátane žien a detí, hospitalizovaných bolo 10 vážne zranených osôb," potvrdili vládne zdroje.

Vypalujú domy

K zodpovednosti za útok, pri ktorom bolo vypálených najmenej 15 domov sa nikto neprihlásil. Podľa jedného z miestnych obyvateľov z trosiek vytiahli už 23 tiel, niektoré nebolo možné identifikovať. Útok zrejme súvisí s výročím nástupu prezidenta Paula Biyu do úradu.

Biya sa funkcie ujal 6. novembra 1982. Vo väčšinovo frankofónnej krajine opakovane odmietol žiadosti o väčšiu autonómiu anglofónnych oblastí na severozápade a juhozápade krajiny. Zmietajú sa preto v nepokojoch od roku 2017. Nezisková organizácia International Crisis Group uvádza, že konflikt s vládou si už vyžiadal viac než 6000 obetí a vyhnal z domovov viac než jeden milión ľudí. Povstalecké jednotky minulý mesiac na severozápade verejne a bez procesu popravili dvoch obyvateľov za spoluprácu s vládnymi jednotkami.

Viac o téme: Separatistiútok Kamerun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu