Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opozícia v Maďarsku chce urýchliť ratifikáciu vstupu Švédska do NATO

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) iniciovala v utorok zvolanie mimoriadnej schôdze poslaneckého grémia Národného zhromaždenia v záujme urýchlenia ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom server hirklikk.hu.

O vstupe Švédska do NATO sa podľa vyjadrenia strany musí rozhodnúť okamžite. Zámerom MSZP je, aby parlament o tomto vstupe hlasoval mimoriadne na budúci pondelok alebo najneskôr v utorok, píše sa v spoločnom vyhlásení predsedu parlamentnej frakcie MSZP Bertalana Tótha a podpredsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť za MSZP Tamása Harangozóa. 

Archívne video: Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Poslanci pripomenuli, že vo februári minister zahraničných vecí Péter Szijjártó jasne vyhlásil, že v prípade Švédska aj Fínska dodržia svoj sľub, že Maďarsko nebude poslednou krajinou, ktorá ratifikuje ich vstup. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podpísal protokol o vstupe Švédska do NATO 23. októbra a následne ho predložil Veľkému národnému zhromaždeniu Turecka.

Podľa MSZP je to posledná chvíľa na to, aby maďarská vláda jednoznačne deklarovala, či slúži záujmom Moskvy alebo či má ako člen NATO na zreteli záujmy a bezpečnosť maďarského ľudu.
Švédsko spolu s Fínskom požiadalo o členstvo v NATO krátko po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Turecko a Maďarsko proces vstupu na dlhé mesiace blokovali. Napokon Budapešť i Ankara v marci vstup Fínov schválili.

Problémom pri odkladaní bol aj krátky švédsky film

Erdogan zablokoval vstup Švédska do NATO na základe obvinenia, že táto severská krajina nekoná dostatočne prísne proti kurdským militantom a iným skupinám, ktoré predstavujú hrozbu pre Turecko.
Parlamentná frakcia Fideszu odklad zdôvodnila aj údajne protimaďarským švédskym krátkym filmom z roku 2019, ktorý premietali v rámci školských osnov. V tomto dokumente sa tvrdí, že stav demokracie v Maďarsku sa od roku 2010 neustále zhoršuje.

Predseda parlamentu z Fideszu László Kövér v reakcii na uvedený film začiatkom septembra povedal, že nie je isté, že o ratifikácii musí maďarský parlament hlasovať. Predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis dodal, že Švédi sa zrejme rozhodli, že nechcú byť členmi NATO. Ani jeden z nich však nevysvetlil, prečo práve teraz im vadí štyri roky starý krátky film, píše hvg.hu.

Viac o téme: VstupOpozíciaRatifikáciaNATOMaďarskoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu