Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomník Stoltenberg potvrdil významný dátum! Švédsko sa má stať členom NATO už čoskoro

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Švédsko by malo byť už na budúci mesiac oficiálne prijaté do radov Severoatlantickej aliancie (NATO) po tom, ako švédske členstvo prestalo blokovať Turecko. V liste adresovanom členským krajinám Aliancie uviedol jej generálny tajomník Jens Stoltenberg uviedol, že by sa tak malo stať počas schôdzky ministrov zahraničných vecí 28. a 29. novembra, informujeme podľa agentúry DPA.

archívne video 

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Švédsko pôvodne dúfalo, že do NATO bude môcť vstúpiť už v lete 2022; prijatie krajiny do radov Aliancie však bolo do začiatku tohto týždňa blokované tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan niekoľko mesiacov odďaľoval predloženie švédskeho prístupového protokolu na ratifikáciu v tureckom parlamente. Kritizoval pritom Štokholm, že poskytuje útočisko členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. Švédsko preto tento rok prijalo nový protiteroristický zákon. Turecký prezident následne v júli oznámil, že nemá ďalšie výhrady voči vstupu Švédska do NATO.

Vstup Švédska do NATO musí schváliť aj Maďarsko

Termín hlasovania tureckého parlamentu o členstve Švédska v NATO doposiaľ nie je známy. Oficiálne musí vstup Švédska do NATO okrem toho schváliť aj ďalšia členská krajina Aliancie - Maďarsko, pripomína DPA. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó začiatkom októbra povedal, že Budapešť urýchli ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO, ak Štokholm prestane kritizovať stav demokracie v Maďarsku.

Švédsko spolu so susedným Fínskom upustilo od svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO. Fínsko do Severoatlantickej aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.

Viac o téme: ČlenNATOŠvédskoJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu