Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na zbrojárskom priemysle nie je nič neetické, tvrdí šéf NATO

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (5)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v stredu zdôraznil veľkú dôležitosť zbrojárskych spoločností pre obranu 31-člennej aliancie a tiež pre boj Ukrajiny proti Rusku. Stoltenberg zároveň vyzval na urýchlené zvýšenie výroby zbraní a munície. Správa bola prevzatá z tlačovej agentúry DPA.

"Niektorí investori majú mylný názor, že zbrojársky priemysel je vlastne neetický," povedal Stoltenberg na Fóre NATO a tohto priemyslu vo švédskej metropole Štokholm. "Ale na výrobe zbraní na obranu spojencov NATO nie je nič neetické. Na obrane našej slobody nie je nič neetické. A nie je nič neetické ani na pomoci ukrajinským vojakom brániacim svoju krajinu" voči ruskej agresii, vyhlásil Stoltenberg. "Bez tohto priemyslu by neexistovala obrana, odstrašovanie ani bezpečie," dodal.

Archívne video: Generálny tajomník NATO Stoltenberg rokoval s priemiérom Ódorom

Generálny tajomník NATO Stoltenberg rokoval s premiérom Ódorom (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dvojdňové Fórum NATO a zbrojárskeho priemyslu je stretnutím riadiacich pracovníkov tohto priemyslu, vysokopostavených civilných aj vojenských predstaviteľov NATO a zástupcov jednotlivých krajín. 

Stretnutie sa koná vo Švédsku, ktoré v máji 2022 požiadalo o členstvo v tejto transatlantickej aliancii, teda krátko po invázii Ruska na Ukrajinu. Keď bude Švédsko definitívne prijaté, stane sa 32. členom NATO.

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, mnohí boli presvedčení, že Ukrajinci do niekoľkých dní prehrajú, povedal Stoltenberg.

Ukrajina však odolala a znova a znova prekonáva očakávania

"Ale odvaha samotná nezastaví drony a hrdinstvo nemôže zničiť rakety," upozornil šéf NATO. Ak sa má Ukrajina ubrániť, naliehavo potrebuje "vysoko kvalitné" zbrane, a to "veľké množstvo", apeloval.

Stoltenberg povedal, že víta "nevídanú" podporu, akú členovia NATO poskytujú Ukrajine, napríklad v podobe tankov, stíhačiek F-16 a munície. Poznamenal však, že toto sa deje na úkor zásob členov NATO. Vyhlásil, že zbrojárska výroba sa teraz musí zvýšiť - aby sa vyhovelo potrebám Ukrajiny, ale aby sa tiež posilnili odstrašovacie a obranné kapacity samotných členov NATO.

Viac o téme: Výroba zbraníŠtokholmJens StoltenbergSeveroatlantická aliancieZbrojárske spoločnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu