Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarský parlament aktuálne nemá v programe ratifikáciu vstupu Švédska do NATO

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - V programe aktuálneho plenárneho zasadnutia maďarského parlamentu nie je zaradené schvaľovanie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie. Pre server atv.hu to v utorok uviedlo tlačové oddelenie zákonodarného zboru, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zostavovanie programu ďalších schôdzí je v kompetencii poslaneckého grémia, pričom v prípade neexistencie konsenzu rozhoduje predseda parlamentu, píše sa v tlačovom vyhlásení. "Maďarský parlament je suverénny a postupuje podľa vlastného harmonogramu," uviedlo pre server v súvislosti s tureckým krokom smerujúcim k ratifikácii prijatia Švédska do NATO tlačové oddelenie predsedu parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Mátého Kocsisa.

archívne video

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Urýchlenie ratifikácie vstupu Švédska

Neskôr to potvrdil aj minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý z New Yorku odkázal, že na ratifikácii vstupu Švédska do NATO v Maďarsku nič nemení ani skutočnosť, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už predložil parlamentu návrh zákona o schválení vstupu škandinávskej krajiny. Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) iniciovala v utorok zvolanie mimoriadnej schôdze poslaneckého grémia Národného zhromaždenia v záujme urýchlenia ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie.

O vstupe Švédska do NATO sa podľa vyjadrenia strany musí rozhodnúť okamžite. Snahou MSZP je presadiť, aby parlament o tomto vstupe hlasoval mimoriadne na budúci pondelok alebo najneskôr v utorok. Podľa MSZP je to posledná chvíľa na to, aby maďarská vláda jednoznačne deklarovala, či slúži záujmom Moskvy, alebo má ako člen NATO na zreteli záujmy a bezpečnosť maďarského ľudu.

Viac o téme: RatifikáciaNATOMaďarskoŠvédskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu