Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa teraz môže stretnúť s Lavrovom v Minsku

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó priletel vo štvrtok do Bieloruska, kde na euroázijskej bezpečnostnej konferencii v Minsku vystúpi s prejavom. Bude v ňom hovoriť o dôležitosti mieru, uviedol s odvolaním sa na ministrove statusy na Facebooku server telex.hu, informuje spravodajca v Budapešti.

Server ďalej cituje bieloruskú štátnu agentúru BelTA, podľa ktorej na dvojdňovú medzinárodnú konferenciu pricestujú zástupcovia 30 krajín. Medzi nimi bude aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého Szijjártó označuje za svojho priateľa, píše telex.hu.

Naposledy sa stretli minulý týždeň

Szijjártó a Lavrov sa naposledy stretli minulý týždeň v Číne, kde rokovali aj maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Európsky parlament (EP) v polovici septembra v spoločnom uznesení odsúdil Szijjártóa za to, že ide proti politike EÚ a vedie rokovania s Bieloruskom. "EP vyjadruje poľutovanie nad oficiálnou návštevou maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov v Minsku vo februári 2023, ktorá je v rozpore s politikou Európskej únie týkajúcej sa Bieloruska, Ruska a agresívnej vojny na Ukrajine," cituje telex.hu z vyhlásenia EP.

Viac o téme: MaďarskoSergej LavrovMinskPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu