Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NATO po poškodení podmorskej infraštruktúry posilňuje hliadky v Baltskom mori

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia posilňuje hliadky v Baltskom mori. Navyšuje tam počet monitorovacích a prieskumných letov, do ktorých budú nasadené aj námorné hliadkovacie lietadlá či drony. Do oblasti tiež vysiela flotilu štyroch mínoloviek.

NATO k takémuto kroku pristupuje po nedávnom poškodení podmorskej infraštruktúry v tejto oblasti, informuje  webstránka Aliancie. "Situáciu ďalej pozorne sledujeme a zostávame v úzkom kontakte s našimi členskými krajinami Estónskom a Fínskom a našim partnerom Švédskom," uviedol hovorca NATO Dylan White. Dodal, že NATO bude ďalej podnikať všetky kroky potrebné na udržanie bezpečnosti svojich členských krajín. 

archívne video

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Plynovod následne odstavili

Začiatkom októbra došlo k poškodeniu plynovodu Balticconnector vedúcom po dne Fínskeho zálivu a spájajúcom fínske mesto Inkoo s estónskym Paldiski. Plynovod následne odstavili z dôvodu úniku plynu. Podľa príslušných úradov mohlo dôjsť k poškodeniu v dôsledku sabotáže podobne ako vlani. Sabotážne akcie vtedy, pred vyše rokom, vážne poškodili plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori, spájajúce Nemecko s Ruskom. Stále nie je jasné, kto za nimi stál.

Dávajú sa však do súvisu s inváziou Ruska na Ukrajinu a snahou európskych krajín zbaviť sa závislosti od ruských energií. NATO už od tejto vlaňajšej sabotáže posilnilo svoje hliadky v blízkosti kritickej podmorskej infraštruktúry v Baltskom mori. Podporilo tiež technologické inovácie vrátane dronov s cieľom lepšie odhaliť akúkoľvek podozrivú aktivitu. 

Viac o téme: InfraštruktúraNATOBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu