Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea zvažuje zrušenie vojenskej dohody s KĽDR, ktorá ju vraj nedodržiava

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Južná Kórea zvažuje zrušenie vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018, informovalo vo štvrtok juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. Zvažuje to aj v prípade, že Pchjongjang nevnikne jej územie.

 "Po úplnom zohľadnení bezpečnostnej situácie vláda zváži zrušenie platnosti Komplexnej vojenskej dohody (CMA), pokiaľ príde k záveru, že tento krok je nevyhnutný pre národnú bezpečnosť," povedal novinárom jeden z predstaviteľov ministerstva. Obavy Južnej Kórey pred možným útokom KĽDR sa podľa Jonhapu prehĺbili po sobotňajšom útoku Hamasu na Izrael.

Južná Kórea zvažuje zrušenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Minister obrany Južnej Kórey I Čong-sup nedávno verejne prisľúbil, že bude presadzovať zrušenie tejto dohody. Krajine podľa neho bráni lepšie monitorovať vojenské hrozby zo strany KĽDR.Juhokórejský prezident Jun Sok-jol začiatkom roka nariadil predstaviteľom vlády, aby zvážili zrušenie dohody, pokiaľ KĽDR vnikne na územie krajiny. Reagoval tým na incident z decembra minulého roka, keď päť severokórejských dronov narušilo vzdušný priestor Južnej Kórey.

Cieľom vojenskej dohody medzi krajinami je znížiť vojenské napätie, zabrániť náhodným stretom a budovať vzájomnú dôveru. V dohode sa píše o vytvorení nárazníkových a bezletových zón pozdĺž hraníc.Podľa ministerstva obrany Južnej Kórey Pchjongjang dohodu porušil 17-krát, z toho 15 incidentov sa udialo minulý rok. Severná Kórea od minulého roka odpálila rekordný počet rakiet vrátane medzikontinentálnych balistických striel na tuhé palivo. Minulý mesiac KĽDR zakotvila vo svojej ústave štatút jadrového štátu.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaVojenská dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu