Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozrite sa nad svoj PUPOK, máte tam toto? Lekári prezradili, či sa dá liečiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spozorovali ste niekedy na svojom bruchu malú hrčku? Presnejšie medzi pupkom a dolnou časťou hrudnej kosti? Ide o jav, ktorý je známy ako epigastrická hernia a vyskytuje sa najmä u bábätiek. Objaviť sa však môže v akomkoľvek veku.

Ak ste niekedy spozorovali nad svojím pupkom malú hrčku, možno vás bude zaujímať, z čoho sa tvorí a prečo ju niektorí ľudia majú a iní nie.

Ako vzniká epigastrická hernia?

Dochádza k tomu vtedy, keď sa tukové tkanivo pretláča cez oblasť brušnej steny, ktorá je buď oslabená, alebo sa nevytvorila správne. Zvyčajne sa vyskytuje medzi pupkom a hrudnou kosťou. Je pomerne malá a možno ju pozorovať len pri činnostiach, ktoré zaťažujú brucho ako kašeľ alebo smiech. 

Pozrite sa nad svoj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Prevažná väčšina epigastrických prietrží nemá príznaky, čiže je asymptomatická. V dôsledku toho môže zostať hernia nediagnostikovaná. Niekedy s ňou prichádzajú ľudia k lekárovi, pretože ich zaujíma, o čo ide. Inokedy ju zas odhalí až CT vyšetrenie, ktoré je vykonávané z iného dôvodu. Došlo však už aj k prípadom, kedy sa stala príčinou miernej až silnej bolesti. Zvyčajne išlo o stav, kedy sa tukové tkanivo, ktoré presahuje brušnú stenu, priškrtilo. Prívod krvi, a teda aj kyslíka do tkaniva, sa vtedy preruší a môže byť príčinou bolesti. 

Dá sa liečiť?

V závislosti od závažnosti a lokalizácie, celkového zdravotného stavu a úrovne fyzickej aktivity existujú zvyčajne tri možnosti liečby epigastrickej prietrže. Ak ľudia nepociťujú bolesť, liečba je zvyčajne jednoduchá a lekári budú iba sledovať, ako sa prietrž časom vyvíja. Deje sa to pozorovaním jej vonkajšej veľkosti a vyšetreniami ako ultrazvuk alebo CT. V prípade, že prietrž spôsobuje silnú bolesť, je nutná operácia. Tá môže byť plánovaná alebo urgentná, ak si lekári myslia, že sa hernia zasekla alebo zaškrtila. Počas operácie urobia rez v bruchu v mieste, kde sa nachádza a zatlačia vyčnievajúce tukové tkanivo späť na miesto. Potom ranu buď zašijú, alebo použijú kombináciu stehov a plastovej sieťky, aby ho uzavreli. 

Čo ju spôsobuje?

Epigastrická prietrž je častá u bábätiek a malých detí, ale môže sa objaviť v akomkoľvek veku. Presná príčina jej vzniku nie je známa, hoci existujú určité faktory, ktoré zvyšujú toto riziko. Ide napríklad o zdvíhanie ťažkých bremien, prípadne inú namáhavú činnosť. V prípade epigastrickej prietrže u dospelých sú hlavnými rizikovými faktormi nadváha či predchádzajúce tehotenstvo. Obe môžu zaťažovať brušnú stenu a spôsobiť, že sa existujúci otvor časom rozšíri.  

Viac o téme: PupokPrietržHernia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu