Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Vojna na dvoch frontoch: Prví izraelskí vojaci už operujú v Gaze, ostré boje hlásia aj s Hizballáhom

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: AP Photo/Majdi Mohammed)

TEL AVIV - Izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti pásma Gazy na juh tohto územia. Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín, uviedla v noci na piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Pristál druhý repatriačný let z Izraela

Pristál druhý repatriačný let z Izraela (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

ONLINE 

21:28 Teroristi z Hamasu používajú unesené deti vo svojej propagande. Teroristi tvrdia, že video bolo natočené v kibuci Holit v prvý deň útoku. Je desivé vidieť vystrašené tváre detí, ktorých rodičov teroristi pravdepodobne zabili pred ich očami. Tieto deti používajú monštrá z Hamasu ako rukojemníkov a ľudský štít.

21:27 V Mníchove bolo členom židovskej komunity odporučené, aby na verejných miestach neukazovali izraelské a židovské symboly - Bild.

20:39 V palestínskom Pásme Gazy, ktoré od soboty čelí masívnemu bombardovaniu izraelskou armádou, dnes zavládol ešte väčší chaos. Dôvodom je výzva izraelskej armády, aby obyvatelia do 24 hodín opustili mesto Gaza a sever oblasti. Ľudia ale kvôli izraelskej blokáde nemajú elektrinu ani palivo a dochádza im aj zásoby pitnej vody a potravín. Kým doteraz niekoľko dní riešili, kam ísť pre pitnú vodu, teraz sa pýtajú, ako odísť a kam, opísal spravodajca televízie Al-Džazíra.

MIMORIADNY ONLINE Vojna na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nasser Nasser)

20:31 Predstavitelia hnutia Hamas oznámili, že 70 ľudí, najmä žien a detí, bolo zabitých počas leteckých útokov Izraela na konvoje opúšťajúce Gazu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

20:05 Biely dom urobí všetko, čo je v jeho silách, aby oslobodil amerických občanov, ktorých palestínske hnutie Hamas drží ako rukojemníkov. V piatok to uviedol americký prezident Joe Biden, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

19:34 V priebehu uplynulých 24 hodín urobili izraelské pozemné sily niekoľko razií v pohraničných oblastiach na území pásma Gazy, oznámila v piatok armáda. Cieľom bolo vyčistiť ich od teroristov a zbraní. Informuje agentúra AFP.

19:13 Hollywoodsky režisér Quentin Tarantino navštívil vojenskú základňu v južnom Izraeli.

19:12 Pri práci v južnom Libanone bol zabitý kameraman agentúry Reuters, uviedla v piatok agentúra Reuters. "Sme hlboko zarmútení, keď sme sa dozvedeli, že náš kameraman Issam Abdallah bol zabitý," uvádza sa vo vyhlásení. Issam bol súčasťou posádky agentúry Reuters v južnom Libanone, ktorá poskytovala živý video signál. "Naliehavo hľadáme viac informácií, spolupracujeme s úradmi v regióne a podporujeme Issamovu rodinu a kolegov," uviedla agentúra Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Vojna na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: AP Photo/Majdi Mohammed)

19:10 Podľa oficiálneho oznámenia Hizballáhu bojovníci skupiny zaútočili na štyri izraelské pozície a potvrdili zásah. IDF skôr v piatok oznámila, že zaznamenala paľbu ručných zbraní z libanonského územia na niekoľkých hraničných miestach a že izraelské sily odpovedali delostreleckou paľbou na pozície Hizballáhu a na zdroje paľby.

MIMORIADNY ONLINE Vojna na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: AP Photo/Majdi Mohammed)

19:03 Izraelská armáda dnes uviedla, že jej pozemné jednotky s tankmi v posledných 24 hodinách vykonáva lokálne operácie za hranicou Pásma Gazy, napísal server The Times of Israel. Cieľom je vyčistiť pohraničnú oblasť od bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas, informujú izraelské médiá. Podľa denníka Haarec vojaci tiež hľadajú osoby, ktoré členovia Hamasu uniesli pri sobotňajšom útoku na Izrael.

17:55 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok prirovnal obliehanie pásma Gazy k blokáde Leningradu počas druhej svetovej vojny. Vyjadril aj ochotu Ruska prispieť k riešeniu tohto konfliktu. TASR správu prevzala z agentúr AFP, DPA a Reuters.

17:07 Palestínske hnutie Hamas využíva obyvateľov pásma Gazy ako štít. Uviedla to v piatok v Izraeli nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:13 Najmenej deväť Palestínčanov zahynulo a ďalších 130 sa zranilo po streľbe Izraela do zhromaždenia na podporu pásma Gazy na Západnom brehu Jordánu. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva, TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

15:58  Medzi obeťami teroristických útokov v Izraeli môže byť aj Slovenka. Nevylučuje to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Upozornil na to portál tvnoviny.sk.

15:49 Izrael vyjadril podporu myšlienke zriadiť bezpečné zóny pre civilistov v pásme Gazy pred očakávanou pozemnou ofenzívou izraelských síl proti militantom z radikálneho hnutia Hamas. S odvolaním na nemenovaného predstaviteľa USA o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

15:24 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok uviedol, že palestínske militantné hnutie Hamas posunulo "zlo na inú úroveň" v porovnaní s džihádistami z teroristickej skupiny Islamský štát (IS). TASR prevzala správu z agentúry AFP. Austin sa v piatok v Izraeli stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a takmer dve hodiny rokoval s ministrom obrany Joavom Gallantom a vojnovým kabinetom.

15:21 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás varoval v piatok pred "druhou nakbou". Vyjadril sa tak v súvislosti s vyhlásením izraelskej armády, ktorá v piatok ráno nariadila evakuáciu civilného obyvateľstva na severe pásma Gazy.

Výrazom "nakba" (katastrofa) označujú Palestínčania vznik štátu Izrael v roku 1948, pretože počas následnej izraelskej vojny za nezávislosť státisíce palestínskych Arabov stratili domov, pripomína TASR.

14:40 Výzva Izraela na evakuáciu obyvateľov pásma Gazy je núteným presunom, a teda zločinom, vyhlásil v piatok šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmad Abúl Ghajt. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:39 Iránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh oznámilo, že je plne pripravené pripojiť sa k palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas vo vojne proti Izraelu. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"My ako Hizballáh sa podieľame na tejto konfrontácii a budeme k nej (aj ďalej) prispievať v rámci našej vízie a plánu. Sme plne pripravení, a keď príde čas konať, využijeme ho," vyhlásil vo štvrtok zástupca šéfa Hizballáhu Naím Kássim na zhromaždení na podporu Palestínčanov v libanonskom Bejrúte.

14:31 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéfka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová pricestovali v piatok do Izraela. Informuje o tom stanica CNN.

14:14 Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v piatok počas návštevy Izraela prirovnal palestínske militantné hnutie Hamas k teroristickej skupine Islamský štát (IS) a k niekdajším nacistickým jednotkám SS. Informuje o tom agentúra AFP. "Hamas je ako IS, ako SS, ako gestapo, robia rovnaké veci, sú to teroristi, vrahovia a využívajú palestínsky ľud ako štít," povedal Tajani pre talianske médiá. "Musíme sa vyhnúť ďalším úmrtiam nevinných," dodal.

13:55 Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že očakávaná pozemná ofenzíva izraelských síl proti palestínskym militantom v pásme Gazy povedie k "neprijateľným" civilným obetiam. TASR správu prevzala z agentúry AFP. AFP v tejto súvislosti pripomenula, že Putin vedie už od vlaňajšieho februára vojnu voči susednej Ukrajine, ktorá si vyžiadala už tisíce obetí z radov civilistov. Francúzska tlačová agentúra taktiež pripomenula Putinov podiel na krvavých vojnách v Čečensku.

13:36 Hamas bombarduje izraelské mesto Aškelon.

12:53 Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyslovil na piatkovom stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom obavy z vysídľovania Palestínčanov do okolitých krajín. Urobil tak v čase, keď Izrael chystá pozemnú ofenzívu v pásme Gazy ako odvetu za bezprecedentný útok palestínskych militantov na izraelské územie.

12:41 Česko v piatok ukončilo repatriáciu svojich občanov z Izraela. V šiestich letoch sa odtiaľ do ČR vrátilo celkom 228 ľudí, uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. Svojich občanov zároveň upozornilo, aby do Izraela cestovali iba v nevyhnutných prípadoch, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12:24 Následky ostreľovania izraelského mesta Sderot teroristami.

12:12 Európska ľudová strana (EPP), najväčšia európska politická rodina, v piatkovom oficiálnom vyhlásení uviedla, že jednoznačne odsudzuje teroristické akcie hnutia Hamas proti štátu Izrael a ich "neospravedlniteľnú brutalitu" voči civilistom. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:00 Zamestnanec izraelského veľvyslanectva v Pekingu sa v piatok stal terčom útoku, po ktorom ho museli hospitalizovať, oznámilo izraelské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

11:05 Palestínski militanti z pásma Gazy vystrelili v piatok dopoludnia na Izrael stovky rakiet. Informuje o tom spravodajca agentúry AFP, podľa ktorého boli rakety odpálené v priebehu 15 minút. Správa prichádza v čase, keď Izrael pokračuje v intenzívnych náletoch na pásmo Gazy, v rámci odvety na bezprecedentne masívny útok Hamasu na Izrael z minulej soboty.

Viac o téme: VojnaEvakuáciaútok IzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu