Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda zaútočila na Libanon po tom, ako hnutie Hizballáh vypálilo rakety na ich územie

Bombardovanie Gazy Zobraziť galériu (7)
Bombardovanie Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok obvinil Rusko z podporovania palestínskej militantnej skupiny Hamas v konflikte s Izraelom. Vyjadril tiež obavy nad odvrátením medzinárodnej pozornosti od vojny na Ukrajine vo svetle udalostí v Izraeli a pásme Gazy. Informuje agentúra AFP.

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

ONLINE

21:40 Počet potvrdených úmrtí občanov USA po sobotnom útoku militantného palestínskeho hnutia Hamas proti Izraelu stúpol ZO 14 na 22, oznámilo v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AP a AFP.

21:18 Izraelská armáda v stredu oznámila, že v súvislosti so správami o možnom narušení izraelského vzdušného priestoru z Libanonu došlo ku "chybe". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:16 Izrael dostal varovanie od Egypta o možnom násilí niekoľko dní pred masívnym útokom hnutia Hamas, vyhlásil v stredu predseda výboru pre zahraničné záležitosti v americkej Snemovni reprezentantov Michael McCaul. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

20:50 Polícia vo Viedni z bezpečnostných dôvodov nepovolila propalestínske zhromaždenie naplánované na stredu večer. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:00 Izraelská armáda v stredu uviedla, že má správy o možnom narušení izraelského vzdušného priestoru z Libanonu. V oblasti na severe krajiny tiež v mnohých mestách zazneli poplachové sirény. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice BBC.

17:08 Popredný opozičný izraelský politik Benny Ganc v stredu oznámil, že sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom dohodol na vstupe do vlády národnej jednoty a na vytvorení vojnového kabinetu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

16:31 Raketa vypálená z pásma Gazy v stredu zasiahla nemocnicu v meste Aškelon na juhu Izraela. S odvolaním sa na hovorkyňu nemocnice o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

16:20 Pre občanov ČR, ktorí uviazli v Izraeli, vyrazí v stredu ďalšie lietadlo. Repatriačné lety budú pokračovať do konca týždňa. Oznámil to český premiér Petr Fiala, informuje TASR.

15:51 Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamasu – Brigády Izaddína Kasáma – v stredu oznámilo, že podniklo "rozsiahly útok" na mesto Aškelon na juhu Izraela. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Bombardovanie Gazy
Zobraziť galériu (7)
Bombardovanie Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

15:45 Jediná elektráreň v pásme Gazy v stredu prerušila prevádzku pre nedostatok paliva, oznámil jej prevádzkovateľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

15:07 Írsky premiér Leo Varadkar varoval vládu v Jeruzaleme, že medzinárodná solidarita s Izraelom po útokoch palestínskeho militantného hnutia Hamas sa môže "vytratiť" v prípade neprimeranej reakcie v pásme Gazy. TASR informuje na základe správy agentúr PA Media a DPA.

13:51 Ozbrojencom z palestínskeho pásma Gazy sa za posledné dva dni nepodarilo preniknúť na územie Izraela, uviedol v stredu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Izraelská armáda v stredu okrem toho oznámila, že pri svojom ostreľovaní zasiahla aj Islamskú univerzitu v Gaze, ktorá "slúžila ako centrálne výcvikové stredisko pre inžinierov Hamasu". Podľa izraelskej armády univerzita pre Hamas "dôležitým centrom politickej a vojenskej moci" a "výcvikovou inštitúciou pre vývoj a výrobu zbraní".

13:19 Izrael sa v pásme Gazy "nespráva ako štát", vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď Izrael ostreľuje Gazu po víkendovom bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (7)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

12:26 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v stredu na posilnenie postavenia dievčat po celom svete pri príležitosti Medzinárodného dňa dievčat, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

12:15 V bojoch s palestínskou islamistickou skupinou Hamas, ktoré nasledovali po jej prekvapivom sobotňajšom útoku na Izrael, prišlo už o život najmenej 169 izraelských vojakov. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari, uvádza TASR.

11:44 Jedinej elektrárni v pásme Gazy údajne zostáva palivo už len na pár hodín. Oznámil to v stredu tamojší energetický úrad s tým, že elektráreň popoludní odstaví. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP. Palestínska enkláva by sa tak následne mala ocitnúť celkom bez prúdu. Izrael už predtým informoval, že v reakcii na útoky palestínskeho hnutia Hamas na svojom území preruší všetky dodávky elektriny do Gazy.

11:16 Iránom podporované šiitské hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za stredajší raketový útok na Izrael, ktorý označil za odvetu za zabitie jej troch príslušníkov zo začiatku tohto týždňa. Izraelská armáda predtým informovala, že jedna z jej pozícií na hranici na severe krajiny bola terčom protitankovej paľby z Libanonu. Armáda neposkytla podrobnosti prípadných obetiach, ani o tom, kto by za útok mohol byť zodpovedný.

10:57 Pápež František vyzval v stredu na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov zajatých počas bojov medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Pápež zároveň vyjadril znepokojenie v súvislosti s úplnou blokádou pásma Gazy. "Žiadam, aby boli rukojemníci okamžite prepustení," uviedol František vo Vatikáne.

Pápež František
Zobraziť galériu (7)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

10:49 Izraelská armáda začala odvetné útoky na Libanon v stredu po odpálení rakiet z libanonského územia na izraelskú vojenskú pozíciu na hranici, uviedla jednotka hovorcu IDF. Hizballáh si údajne pripísal zásluhy za štarty.

10:28 Desiatky cudzincov zahynuli, utrpeli zranenia alebo padli do zajatia počas prekvapivého útoku, ktorý na Izrael podniklo palestínske militantné hnutie Hamas. Množstvo nezvestných cudzincov sa v čase bezprecedentného útoku nachádzalo na festivale elektronickej hudby v púšti na juhu Izraela. Desiatky účastníkov tohto festivalu počas útoku militantov z Hamasu zahynuli, informovala v stredu agentúra AFP.

Viac o téme: útokyIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu