Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda českého premiéra Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Vláda českého premiéra Petra Fialu prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery. Po viac ako 31 hodinách poslanci odmietli návrh, ktorý iniciovalo hnutie ANO. Hlasovanie sa skončilo vo štvrtok nad ránom - pár minút pred jednou hodinou.

Návrh opozície o vyslovení nedôvery podporilo 85 z 200 poslancov Snemovne. Potrebná bola nadpolovičná väčšina, čiže minimálne 101 hlasov. Bilanciu bezprostredne po hlasovaní zverejnil spravodajský server iDNES.cz.

archívne video

Premiéri SR a ČR potvrdili spoločnú reč v témach ako je pomoc Ukrajine, energetika, ale aj konsolidácia verejných financií (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Mimoriadnu schôdzu iniciovalo opozičné hnutie ANO expremiéra Andreja Babiša kvôli ministrovi vnútra Vítovi Rakušanovi. Hnutie mu vyčíta, že v minulosti používal šifrovaciu mobilnú aplikáciu, akú mali aj obvinení v korupčnej kauze Dozimetr, ktorými tak mohol podľa neho komunikovať.

Premiér Fiala sa Rakušana opakovane zastal s tým, že nejde o to, akú má kto aplikáciu, ale o čom hovorí. Minister vnútra v utorok v Snemovni uviedol, že má absolútne čisté svedomie.Išlo už o tretí pokus opozície o vyslovenie nedôvery vláde v tomto volebnom období. Prvýkrát sa o to pokúsila vlani v septembri a potom v januári tohto roka.

Viac o téme: VládaČeskoPremiérPetr FialaVyslovenie nedôvery vláde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu