Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vypúšťanie vyčistenej vody z reaktora vo Fukušime pokračuje dobre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Vypustenie druhej dávky vyčistenej rádioaktívnej vody z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima do mora prebehlo podľa plánu. V pondelok to vyhlásila prevádzkujúca spoločnosť TEPCO. Informuje agentúra AP.

TEPCO uviedlo, že vypúšťanie druhej dávky 7800 ton vody je úspešne ukončené a že výsledky testovania denne odoberaných vzoriek zodpovedajú bezpečnostným normám. Podľa spoločnosti ide o nevyhnutný krok, pretože zásobníky odpadovej vody sú už takmer plné, dôrazne proti nemu však protestovalo niekoľko krajín. Čína po spustení vypúšťania zakázala dovoz všetkých japonských rýb a morských plodov, neskôr sa k nej pridalo aj Rusko.

Neodhalili žiadny problém

Zástupkyňa generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a vedúca oddelenia jadrovej bezpečnosti a zabezpečenia Lydie Evrardová počas tlačovej konferencie v Tokiu vyhlásila, že pozorovanie neodhalilo žiadne problémy. Japonský premiér Fumio Kišida preto v pondelok opätovne vyzval Čínu, aby zrušila zákaz dovozu rýb z Japonska.

Evrardová navštívila Japonsko krátko po tom, ako zástupcovia MAAE minulý týždeň dozerali na odber vzoriek morskej vody, rýb a sedimentov z okolia elektrárne na nezávislé otestovanie. Japonsko dúfa, že týmto krokom sa mu podarí presvedčiť odporcov o bezpečnosti svojho postupu.

Elektráreň poškodilo zemetrasenie

Jadrovú elektráreň Fukušima v roku 2011 poškodilo zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následná vlna cunami. Vypúšťanie odpadovej vody do mora sa začalo 24. augusta. Odpadová voda sa najskôr očistí od rádioaktívnych izotopov s výnimkou trícia, ktorého odstránenie je veľmi náročné. Následne sa voda rozriedi na bezpečnú koncentráciu rádioaktivity a až potom sa vypustí do mora.

Očakáva sa, že vypúšťanie odpadovej vody bude pokračovať niekoľko desiatok rokov. Spoločnosť TEPCO do marca 2024 plánuje vypustiť 31.200 ton vyčistenej vody, čím sa však vyprázdni iba desať z 1000 zásobníkov, pretože neustále pribúda ďalšia.
 

Viac o téme: ReaktorJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu