Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Opozičná Demokratická Koalícia kritizovala Orbánovu vládu za pokles forintu a infláciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďari žijú horšie ako pred štyrmi rokmi. Hodnota forintu rapídne klesá a príjmy ľudí nedržia krok s infláciou, kritizoval v pondelok v parlamente predseda opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Ferenc Gyurcsány vládu premiéra Viktora Orbána. Informuje o tom server origo.hu.

"Namiesto podnikov na výrobu autobatérií by mala vláda investovať do školstva a zdravotníctva, ľudia by mali dostať viac peňazí, miliardári by mali platiť viac daní, pretože vláda plní vrecká miliardárom," povedal Gyurcsány, líder najsilnejšej opozičnej strany.

Archívne video: Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom

Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Vyhlásil tiež, že zmenu by priniesla iba vláda premiérky tieňovej vlády ľavice Kláry Dobrevovej. Podporu tieňovému kabinetu v septembri 2022 vyjadrilo 86 percent voličov DK, 78 percent voličov strany Momentum, 67 percent priaznivcov Jobbiku a 73 percent Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Dobrevová je Gyurcsányova manželka a bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu (2019-2022). Za vhodnú kandidátku na riešenie súčasnej hospodárskej krízy ju označilo 43 percent opozičných respondentov.

"Chceme krajinu, ktorá sa stará o nás, a nie o zločineckú vládu a jej kruhy. Preto si namiesto štátu mocných a vplyvných želáme štát ľudí," zdôraznil Gyurcsány. Podpora maďarského vládnuceho bloku strán Fidesz-KDNP v tomto roku priebežne mierne klesá, v septembri by ho volilo 27 percent všetkých voličov, rovnako ako mesiac predtým. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu IDEA zverejnených minulý pondelok (18.9.). Druhou najsilnejšou stranou je podľa tohto prieskumu DK s podporu 11 percent respondentov.

Viac o téme: ForintInfláciaMaďarskoDemokratická koalíciaOpozičná stranaParlamentHodnota forintu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu