Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarska frakcia Fideszu nepodporí vstup Švédska do NATO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Poslanci parlamentných frakcií vládnych strán Fidesz-KDNP, ktorí rokujú druhý deň v severomaďarskom Ostrihome, v zákonodarnom zbore nepodporia vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Podľa servera atv.hu to vo štvrtok povedal predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis.

Poslanci si v rámci tohto výjazdového rokovania pozreli desaťminútový švédsky dokumentárny film s kritickým obsahom k demokracii v Maďarsku, na ktorý poukázali viacerí členovia maďarského kabinetu. Gulyás o filme povedal, že je šokujúci a plný klamstiev. "Navyše film nakrútili s opozičným aktivistom Mártonom Gulyásom, no zabudli spomenúť, že ten je aktívnym odporcom maďarskej vlády," dodal a poznamenal, že Švédi zrejme očakávajú od Budapešti podporu ich vstupu do NATO.

Očakávajú vysvetlenie

Maďarsko podľa jeho slov očakáva od Štokholmu vysvetlenie. Podčiarkol, že v tomto prípade prekážku k vstupu Švédska do NATO vytvorili maďarskí ľavicoví aktivisti. Vstup Švédska do NATO neschválili už iba Turecko a Maďarsko.

Maďarska frakcia Fideszu nepodporí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

Premiér Viktor Orbán vo svojom prejave v stredu večer hovoril o tom, že tento rok sa odporcovia Maďarska budú snažiť dostať Maďarsko na kolená a obrať ho o suverenitu. Podľa neho impérium Georgea Sorosa, bruselskí byrokrati a ich spojenci, medzi ktorými spomenul aj amerických demokratov, spúšťajú útok proti pravicovým médiám vo väčšine európskych krajín a voči národným stranám, ktoré v politike fungujú často bez peňazí. Útoky proti Maďarsku si Orbán vysvetľuje tým, že "v Európe je dnes najslobodnejšou krajinou".

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu