Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ženu otrávil botulotoxín v sardinkách, ktoré zjedla v reštaurácii v Bordeaux

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BORDEAUX - Vo Francúzsku zomrela na botulizmus žena, ktorá minulý týždeň zjedla v reštaurácii v Bordeaux sardinky. Otrávilo sa aj ďalších 12 ľudí, ktorí jedli v rovnakej reštaurácii a teraz sa podrobujú liečbe, píše TASR podľa stredajšej správy agentúry AFP.

Botulizmus je závažné neurologické ochorenie, ktoré vzniká konzumáciou nesprávne skladovaných potravín obsahujúcich jed botuloxín. Prejavuje sa ochrnutím svalov, ktoré trvá niekoľko týždňov, pričom najväčším nebezpečenstvom je postihnutie dýchacích svalov. Botulizmus je smrteľný v približne piatich až desiatich percentách prípadov.

Miestna nemocnica stále poskytuje urgentnú starostlivosť 12 otráveným ľuďom

Francúzske úrady v utorok večer uviedli, že reštaurácia Tchin Tchin Wine Bar v Bordeaux na juhozápade krajiny si podávané sardinky sama skladovala. Štátna príslušnosť zosnulej ženy, ktorá mala údajne 32 rokov, nebola bezprostredne známa. Miestna nemocnica v stredu informovala, že urgentnú starostlivosť stále poskytuje 12 otráveným ľuďom, päť z nich dýcha pomocou prístrojov.

Botulizmus má inkubačnú dobu niekoľko dní

Podľa jedného z lekárov sú medzi otrávenými aj občania USA, Írska a Kanady. Uviedol tiež, že do vlasti sa vrátil liečiť jeden otrávený Nemec a jeden obyvateľ Barcelony. Všetci nakazení jedli sardinky v reštaurácii Tchin Tchin Wine Bar od 4. do 10. septembra. Botulizmus má inkubačnú dobu niekoľko dní, takže zdravotnícke úrady zatiaľ nedokázali vylúčiť ďalšie prípady tohto ochorenia.

Viac o téme: BotulotoxínFrancúzskoSardinkyBordeaux
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu