Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kanada vyhostila indického diplomata: Ide o vyšetrovanie vraždy aktivistu

OTTAWA - Kanadská vláda v pondelok oznámila, že má dôkazy o možnej účasti indickej vlády na vražde sikhského aktivistu v Kanade. Ottawa v tejto súvislosti vyhostila vysokopostaveného indického diplomata. Informuje správa agentúr AFP a AP.

Kanadský premiér Justin Trudeau na mimoriadnej schôdzi parlamentu povedal, že Ottawa má od tajných služieb dôveryhodné dôkazy, podľa ktorých sa mali indickí agenti podieľať na zabití sikhského aktivistu, kanadského občana, Hardeepa Singha Nijjara. K vražde došlo 18. júna v provincii Britská Kolumbia.

"Zapojenie cudzej vlády do vraždy kanadského občana na kanadskej pôde je neprijateľným porušením našej suverenity," povedal Trudeau. Indickú vládu vyzval, aby spolupracovala pri objasnení tejto záležitosti. Naí Dillí na obvinenia bezprostredne nereagovalo. Kanadský premiér uviedol, že o vražde aktivistu hovoril aj so svojím indickým kolegom Naréndrom Módím na nedávnom summite G20 v Naí Dillí. Dodal, že Ottawa na prípade úzko spolupracuje so svojimi spojencami.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová následne oznámila, že vláda v tejto veci podnikla okamžité kroky. "Dnes sme z Kanady vyhostili vysokopostaveného indického diplomata," povedala. Priblížila, že ide o šéfa indickej spravodajskej služby v Kanade. 

Nijjar, ktorého India v minulosti vyhlásila za hľadaného teroristu, bol zastrelený pred sikhským chrámom v kanadskom meste Surrey. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. India obvinila Nijjara z páchania teroristických útokov v Indii, aktivista to popieral. V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb, pripomína AFP.

Indické ministerstvo zahraničných vecí odmietlo obvinenie

Indické ministerstvo zahraničných vecí v utorok odmietlo "absurdné a motivované" obvinenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o možnej účasti indickej vlády na vražde sikhského aktivistu v Kanade. Informuje agentúra AP a AFP.

"Sme demokratický štát so silným záväzkom dodržiavať zásady právneho štátu," uviedol indický rezort diplomacie vo vyhlásení. Dodal, že Trudeau o podobnom obvinení povedal aj indickému premiérovi Naréndrovi Módímu, no bolo "úplne odmietnuté".

Snahou takýchto podľa Naí Dillí nepodložených obvinení je "presunúť pozornosť od chalistánských teroristov a extrémistov, ktorým bol v Kanade poskytnutý úkryt a naďalej ohrozujú suverenitu a územnú celistvosť Indie", píše sa vo vyhlásení.Nijjar, ktorého India v minulosti vyhlásila za hľadaného teroristu, bol zastrelený pred sikhským chrámom v kanadskom meste Surrey. Počas svojho života podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov. India obvinila Nijjara z páchania teroristických útokov v Indii, aktivista to popieral. V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb, pripomína AFP.

Viac o téme: VraždaVyhostenieKanadaAktivista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu