Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Európe sa objavili červené ohnivé mravce! Hmyz z Južnej Ameriky naháňa strach: Nebezpečné uhryznutie aj iné hrozby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Prvýkrát sú už aj v Európe. Starý kontinent musí po prvýkrát čeliť inváznemu druhu červených mravcov. Okrem toho, že robia vrásky na čele pestovateľom, keďže vedia zničiť úrodu, veľké problémy spôsobuje ľudom aj ich uhryznutie.

Archívne video: Mravčia megakolónia

Mravčia megakolónia

O tom, že v Európe sa objavili kolónie červených ohnivých mravcov informuje CNN. Pôvod majú v Južnej Amerike, odkiaľ sa časom rozšírili do USA, Číny či Austrálie. V Európe sme však s ich kolóniami doteraz skúsenosť nemali. Ak už sa na kontinente objavili, išlo len o niekoľko kusov, ktoré sa nachádzali v dovážanom tovare.

Tento druh mravcov môže byť agresívny a jeho uhryznutie je bolestivé, môže dokonca spôsobiť alergické reakcie. Kolónie našli neďaleko mesta Syrakúzy na Sicílii. Celkovo tu bolo objavených 88 mravenísk na piatich hektároch pôdy.

Sambuca di Sicilia, Taliansko
Zobraziť galériu (2)
Sambuca di Sicilia, Taliansko  (Zdroj: Getty Images)

Tieto mravce sú rizikom aj preto, že majú neblahý vplyv na miestne ekosystémy. „Je to jeden z najhorších inváznych druhov. Môže sa šíriť znepokojivo rýchlo. To, že sme tento druh našli v Taliansku bolo veľké prekvapenie, no vedeli sme, že tento deň môže nastať, “ uviedol Mattia Menchetti, výskumník z Inštitútu evolučnej biológie v Španielsku.

Viac o téme: HmyzČervené ohnivé mravce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu