Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panika v Taliansku: Tento tropický vírus je už v Európe, hlásia desiatky prípadov nákazy

Komár Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Komár Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Poplach v Taliansku: Prípady horúčky dengue sa hromadia. Ochorenie, ktoré sa inak vyskytuje najmä v tropických dovolenkových regiónoch, je čoraz bežnejšie aj v Európe. Talianske úrady museli zareagovať. Prijali opatrenia.

Bzučia, štípu, otravujú. V lete sú na obtiaž pri príjemnom večernom posedení alebo v noci pri zaspávaní. Komáre sú však málokedy nebezpečné, pokiaľ neprenášajú horúčku dengue.

Počas dovolenky v Turecku si môžete užiť aj poriadny adrenalín (Zdroj: Zoznam / ako)

Ochorenie sa vyskytuje najmä v Strednej a Južnej Amerike, v južnej a juhovýchodnej Ázii a v Afrike. V dôsledku globalizácie a klimatických zmien je však vírusové ochorenie celosvetovo na vzostupe. Príznaky ochorenia sú podobné ako pri ťažkej chrípke. V závažných prípadoch môže dôjsť aj k vnútornému krvácaniu a smrti. Ohrozené sú najmä deti.

Vírus sa prenáša a šíri uhryznutím infikovaným komárom rodu Aedes. Do tohto rodu patrí aj komár tigrovaný, ktorý už nejaký čas žije v Taliansku. Taliani sa preto podľa „Corriere della Serra“ obávajú, že teplomilné druhy komárov rozšíria infekciu, napríklad od vracajúcich sa cestujúcich.

Dlhé oblečenie a repelent proti hmyzu

Strach je opodstatnený. Len v severnom Taliansku boli hlásené tri prípady horúčky dengue. Dvaja infikovaní ľudia na Lago di Garda a jeden v Lombardii. Podľa "Il Giorno" bolo v Taliansku od začiatku roka zaregistrovaných 50 prípadov tropickej choroby.

Talianske komunity teraz reagujú na šírenie choroby: V regióne Manerba del Garda pri jazere Lago di Garda starosta nabáda k mimoriadnej opatrnosti. Obyvatelia by sa mali primerane chrániť. Mali by mať dlhé oblečenie a pokiaľ možno neustále používať repelent proti hmyzu.

Panika v Taliansku: Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lieky môžu iba zmierniť príznaky

Obyvateľom v okolí jazera Garda sa navyše odporúča vybaviť svoje domy sieťkami proti hmyzu. Okrem toho sa treba vyhnúť otvoreným vodným plochám. Horúčka dengue nie je priamo liečiteľná. Lieky môžu len zmierniť príznaky.

Ale je tu nádej. Pri hľadaní protilátky na horúčku dengue sa pri pokusoch na zvieratách osvedčila účinná látka. Účinná látka, ktorá bola testovaná na opiciach aj na myšiach, dosiahla „veľmi povzbudivé“ výsledky, povedal v polovici marca tohto roku Marnix Van Loock, vedecký riaditeľ pre nové patogény u výrobcu liekov Janssen, ktorý patrí do farmaceutickej skupiny Johnson & Johnson.

Viac o téme: KomáreNákazaHorúčka dengueTalianskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu