Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obrovské požiare zachvátili aj taliansky ostrov! Evakuácia, prerušená letecká doprava a teploty ťahajúce sa k 50tke

Obvod letiska v Palerme zasiahli požiare. Musela byť prerušená aj letová prevádzka
Obvod letiska v Palerme zasiahli požiare. Musela byť prerušená aj letová prevádzka (Zdroj: Twitter/Volcaholic)

PALERMO – Na najväčšom ostrove v Stredozemnom mori zúria lesné požiare od začiatku júla. Situáciu sa nedarí dostať pod kontrolu. V ohrození je už mesto Palermo v severnej časti ostrova. Potvrdili sa už aj najhoršie dohady, ktoré predpokladali, že lesných požiarov na ostrove ešte pribudne.

archívne video

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

V posledných dňoch vypuklo na talianskom ostrove Sicília viac ako 40 požiarov. Za následok to majú vysoké teploty, suché leto a rýchly nárazový vietor. Len pri meste Palermo v severnej časti ostrova vypuklo podľa crisis24 hneď niekoľko požiarov. Chytila sa aj skládka Bellolampo, ktorá vypúšťa do ovzdušia jedovaté plyny. V okolí Pizzo Sella, Cruillas či dedine Mondella v pohorí Capo Mallo už prebehla evakuácia obyvateľstva. Požiar ohrozil aj nemocnicu Cervello v meste Inserra. 

Letisko

Letisko Falcone Borsellino v Paleme muselo byť pre blízky požiar počas minulej noci uzavreté. Pre verejnosť sa otvorilo dnes pred obedom, informuje Leggo. V noci bola už situácia kritická, pretože plamene ohrozovali vonkajší obvod letiska. Povolené sú len odlety (prevažne repatriačné lety) a v prípade príletov sa kontroluje sila a rýchlosť vetra. Len k dnešnému dňu bolo naplánovaných 233 odletov z tohto letiska. 

Uzavretá diaľnica

Rovnako postupovali talianske úrady aj v prípade diaľnice A29 Palermo-Mazara del Vallo, ktorú pre blízky požiar museli obojstranne uzavrieť. Stav ciest sa môže meniť v priebehu pár hodín. Neočakáva sa, že počasie sa umúdri. Začiatkom týždňa bolo v Palerme nameraných 47 stupňov Celzia. 

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa vyjadrila, že je v neustálom kontakte s ministrom civilnej ochrany a námornej politiky Nellom Musumecim. "Ďakujem za okamžité nasadenie hasičského zboru a mobilizovanie civilnej ochrany," napísala na Twitteri. 

Podľa Musumecicho zažíva Taliansko najhoršie obdobie za posledných desať rokov. "Našu krajinu postihujú silné búrky, krupobitia, lesné požiare či tornáda. Za posledných 24 hodín sme prišli o troch civilistov. Cítim potrebu poďakovať sa všetkým, ktorí bojujú v teréne s ničivými požiarmi. Klimatické zmeny od nás vyžadujú zmenu spôsobu života. Teraz sa ale musíme sústrediť na odvrátenie ďalších škôd. Bohužiaľ nám ich hrozí veľa," vyjadril sa minister Musumeci. 
 

Viac o téme: KatastrofyTalianskoSicíliaPalermoLesné požiareFalcone BorsellinoA29Palermo-Mazara del Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu