Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovinskom sa prehnalo obrovské tornádo: Unášalo strechy a silný vietor zhadzoval stromy ako zápalky

Slovinskom sa v utorok prehnalo tornádo Zobraziť galériu (2)
Slovinskom sa v utorok prehnalo tornádo (Zdroj: Koláž/topky.sk)

ĽUBĽANA - Búrka, ktorá sa v utorok prehnala cez Chorvátsko a Slovinsko, priniesla so sebou silné poryvy vetra. V Slovinsku bolo dokonca zaznamenané aj tornádo. Správu priniesla slovinská agentúra na ochranu životného prostredia (ARSO).

Na videu je zachytený pomerne široký vír, ktorý zosadol nad slovinskou Ilirskou Bistricou, v rámci ktorého sú viditeľné aj malé víry s priemerom len niekoľkých metrov. Podľa chorvátskych médií trval tento jav len niekoľko minút. Na niektorých miestach dosahovali nárazy vetra až 107 km/h.

Intenzívne zrážky v Bratislave. (Zdroj: Tip čiateľa)

Slovinská agentúra na ochranu životného prostredia (ARSO) uviedla, že tornáda v tejto časti krajiny sú extrémne zriedkavé. Boli potrebné početné zásahy a hlásené boli aj viaceré škody. Z fotiek a videí na sociálnych sieťach je zrejmé, že tornádo unášalo strechy a vyvracalo stromy. Hasiči a záchranné zložky mali plné ruky práce. Silné búrky sa následne presunuli na východ krajiny.

 

Žalosten prizor iz Kosez pri Ilirski Bistrici, kjer je danes divjal tornado.

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023
 

Neverjetno. Nad Ilirsko Bistrico se je razvil tornado, ki še ni oklasificiran, verjetno pa je šlo za F0/F1 s hitrosti...

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Hasiči a záchranné zložky museli zasahovať vo viacerých obciach a mestách ako Bled, Tržica, Rogaškoj Slatini, Duplek ale aj Murskoj Soboti. Búrlivé počasie sa prehnalo aj Talianskom, kde v regióne Veneto bola zaznamenaná supercela, ktorá vyústila do tornáda. V Chorvátsku očakávajú prehánky s búrkami aj dnes, predovšetkým na severe krajiny a vo vnútrozemí na severozápade. V noci by sa mali rozšíriť na východ a juh krajiny.

 

Viac o téme: TornádoChorvátskoSlovinskoSupercela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu