Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trump tvrdí, že pozná riešenie, ako ukončiť vojnu na Ukrajine: Je to jednoduché, stačí povedať TOTO Putinovi!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK – Bývalý americký prezident upresnil svoje tvrdenie, že rusko-ukrajinský konflikt a vojnu možno ukončiť “v priebehu 24 hodín”. Zároveň však v rámci predvolebnej kampane nezabudol skritizovať aktuálneho prezidenta Joea Bidena, že nie je schopný uzavrieť dohodu so svetovými lídrami.

V rozhovore “Sunday Morning Future” pre americkú televíznu stanicu Fox News Trump priznal, že Putina pozná lepšie ako ukrajinského prezidenta. “Mal som s oboma dobré vzťahy. Zelenskému by som povedal, že to takto už daľej nejde a musia sa dohodnúť a Putinovi by som povedal, že pokiaľ neuzavriete dohodu, dostane Ukrajina ešte viac zbraní ako tomu bolo kedykoľvek predtým,” vysvetlil Trump.

Požiar poľa pri Moste pri Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nezabudol dodať, že táto dohoda by bola na stole za jeden deň. Aktuálneho amerického prezidenta Joea Bidena skritizoval, že nevie s nimi vyjednávať. “Sú to múdri ľudia, vrátane Emmanuela Macrona z Francúzska. Mohol by som prejsť celý zoznam ľudí, vrátane Putina,” pokračoval Trump. “Sú ostrí, tvrdí a zlí. Sú zlí a na vrchole svojej hry. A my tu máme muža, ktorý nevie, čo sa deje,” povedal na margo Bidena a dodal, že aktuálne prechádzajú “najnebezpečnejším obdobím v histórii ich krajiny.”

Prvýkrát sa odvážil o tomto pláne povedať Trump už v marci tohto roka. Neskôr svoje tvrdenie niekoľkokrát zopakoval a teraz ho verejnosti aj vysvetlil. Prezident Zelenskyj na jeho slová reagoval veľmi stručne a jasne. Slovám exprezidenta vraj “nerozumie” a pokiaľ ide o ukončenie vojny, to by bolo možné aj za kratší čas, “za päť minút”, ak by Ukrajina dobrovoľne odovzdala svoje okupované územia Rusku. "S tým ale Kyjev nesúhlasí", dodal Zelenskyj.

 

Viac o téme: Predvolebná kampaňTrumpAmerikaBidenUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu