Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Pusanu priplávala americká jadrová ponorka USS Kentucky

Do Pusanu priplávala americká jadrová ponorka USS Kentucky
Do Pusanu priplávala americká jadrová ponorka USS Kentucky (Zdroj: TASR/Jonhap)

SOUL - Americká jadrová ponorka USS Kentucky vyzbrojená balistickými raketami v utorok priplávala do juhokórejského prístavného mesta Pusan. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1981. Oznámil to koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell, informuje agentúra AFP a Jonhap.

Ide o súčasť reakcie Washingtonu a Soulu na rastúce hrozby zo strany Severnej Kórey. Príchod ponorky sa uskutočnil v čase, keď sa na Kórejskom polostrove stupňuje napätie. Severná Kórea minulú stredu skúšobne odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu Hwasong-18. USS Kentucky je patrí do triedy ponoriek Ohio. Meria 170 metrov, má výtlak 18.500 ton a je schopná niesť 20 balistických striel Trident II.

Soul a Washington počas utorka prvýkrát rokovali aj v rámci tzv. Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG), ktorá má zlepšiť koordináciu medzi oboma štátmi v jadrových otázkach a zvýšiť pripravenosť na prípadný útok zo strany Severnej Kórey. Na jej zriadení sa dohodli lídri USA a Kórey už v apríli. Podľa juhokórejskej vlády americká strana ubezpečila, že v prípade, ak KĽDR zaútočí na Soul jadrovými zbraňami, „bude čeliť okamžitým, zdrvujúcim a rozhodným protiopatreniam“.

Severná Kórea je pripravená

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, v pondelok vyhlásila, že takéto kroky len "vzdialia" Kórejskú ľudovodemokratickú republiku od možných rozhovorov. Severná Kórea je podľa nej "pripravená rozhodne reagovať na akékoľvek činy porušujúce jej zvrchovanosť". Rozhovory s USA však odmietla a označila ich za "fantazírovanie".

Hovorca severokórejského ministerstva obrany vyslanie americkej ponorky nedávno označil za neskrývané jadrové vydieranie Severnej Kórey. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a americký prezident Joe Biden ešte v apríli počas svojho stretnutia v Bielom dome oznámili, že do Južnej Kórey prvýkrát po 40 rokoch pripláva americká ponorka vybavená balistickými raketami schopnými niesť jadrové hlavice. 

Viac o téme: PonorkaPusanUSS Kentucky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu