Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelský prezident Herzog uistil Bidena, že bude hľadať východisko z krízy

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Mindaugas Kulbis)

WASHINGTON - Izraelský prezident Jicchak Herzog ubezpečil v utorok vo Washingtone amerického prezidenta Joea Bidena, že je odhodlaný nájsť riešenie situácie vo svojej krajine, kde prebiehajú protesty proti plánovanej reforme súdnictva, a zároveň rozptýliť obavy USA z týchto zmien, informuje agentúra DPA.

"Izraelská demokracia je pevná, silná a odolná," povedal Herzog v prítomnosti Bidena v Bielom dome. Dodal, že izraelská spoločnosť prechádza ťažkými chvíľami. "Vždy by sme mali hľadať priateľský konsenzus," uviedol. Uistil, že je odhodlaný nájsť východisko z krízy.

Herzgova návšteva vo Washingtone prebiehala práve v deň celoštátnych protestov v Izraeli proti reštrukturalizácii justície, ktorú plánuje urobiť pravicová, nábožensky orientovaná vláda premiéra Benjamina Netanyahua.

Tisíce ľudí v Izraeli v utorok znovu protestovali proti spornému plánu, ktorý podľa kritikov ohrozuje deľbu moci a tým aj samotnú demokraciu. Herzogove pokusy nájsť kompromis medzi vládou a odporcami reformy súdnictva boli zatiaľ neúspešné. 

Politické smerovanie Netanjahuovej vlády v posledných mesiacoch je aj skúškou americko-izraelských vzťahov. Biden však ubezpečil Herzoga, že podľa jeho názoru je priateľstvo medzi oboma krajinami "jednoducho nenarušiteľné". Prezident USA povedal, že "oddanosť Ameriky voči Izraelu je pevná, priam pancierová". USA sú tradične najbližším spojencom Izraela.

Viac o téme: KrízaUSAJoe BidenJicchak Herzog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu