Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Extrémne horúčavy sužujú celú Európu! Ľudia kolabujú, zatvárajú vyhlásené dovolenkové destinácie: Kde si dávať pozor?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Väčšinu krajín na juhu a juhovýchode Európy ďalej trápia extrémne horúčavy s teplotami, ktoré miestami prekračujú 40 stupňov Celzia. V Aténach dnes kvôli horúčavám na poludnie pre turistov uzavreli prístup na Akropolu a ministerstvo práce vydalo pokyn, aby zamestnanci čo najviac obmedzili pobyt vonku, napísala agentúra DPA. V cyperskej Nikózii dnes teploty vyšplhali na 43 stupňov a podobne je na tom Taliansko, ktoré ale podľa meteorológov to najhoršie ešte len čaká.

archívne video

Slovenskí hasiči pomáhajú s hasením požiarov v Grécku: Dychberúce zábery! (Zdroj: FB / HaZZ)

Na Akropole dnes dopoludnia kvôli horúčave skolabovala turistka a na poludnie sa známa pamiatka úplne uzavrela. Úrady nariadili predĺženú siestu aj pre všetkých zamestnancov, ktorí pracujú vonku – napríklad poslíčkovia doručovacích služieb smú popoludní pracovať až po 17. hodine, štátni zamestnanci dostali odporúčanie, aby pracovali z domova. Lekári v gréckych médiách varovali, že náročné sú teraz horúce dni aj kvôli vysokým nočným teplotám, ktoré sa pohybujú okolo 30 stupňov, čo znemožňuje kvalitný odpočinok.

Extrémne horúčavy sužujú celú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Horúčavy trápi aj Taliansko, kde dnes platí najvyšší, červený stupeň výstrahy pred vysokými teplotami v desiatich mestách, ktorými sú Boloňa, Campobasso, Florencia, Frosinone, Latinčina, Perugia, Pescara, Rieti, Rím a Viterbo. V sobotu av nedeľu sa výstraha rozšíri aj na Bari, Cagliari, Kátanii či Palermo.

Extrémne horúčavy sužujú celú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Meteorológovia vysvetľujú, že za súčasnou vlnou horúčav stojí anticyklón Kerberos, ktorý by mal vystriedať ďalší anticyklón Chárón, ktorý prinesie ešte vyššie teploty. "Naozajstná horúčava ešte len príde... tie najvyššie teploty čakáme v utorok av stredu," citovala agentúra Adnkronos talianskeho meteorológa Mattiu Gussoniho. Podľa neho sa musí Rím pripraviť na teploty okolo 42 stupňov, ešte oveľa teplejšie má byť na Sardínii, kde môže byť budúci týždeň podľa predpovedí až 47 stupňov.

Viac o téme: DovolenkaHorúčavyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu