Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európu sužuje smrtiaca vlna horúčav CERBERUS: Rekordné teploty, 48 stupňov Celzia, turisti kolabujú na uliciach!

Európu sužuje vlna horúčav. Zobraziť galériu (2)
Európu sužuje vlna horúčav. (Zdroj: TASR/AP/Owen Humphreys/PA Wire, Yui Mok, profimedia.sk)

RÍM - Vlna horúčav, ktorá trápi Európu, ešte nepovedala posledné slovo. V Taliansku sa dnes ortuť teplomera šplhá nad +40 stupňov Celzia, niektorí odborníci dokonca tvrdia, že čísla môžu v týchto dňoch stúpať aj vyššie a mohol by byť pokorený rekord, ktorý zaznamenali v roku 2021 na Sicílii, neuveriteľných +48,8 stupňa Celzia.

Horúčavy, ktoré už niekoľko dní panujú v Európe, sú pomenované podľa príšery z podsvetia z Danteho knihy Božská komédia, časť Peklo (Inferno). Trojhlavý pes Cerberus pochádza z gréckej mytológie a dokonale stvárňuje tri klimatické zóny, na ktoré sa Taliansko má rozdeliť. Teploty tam dnes dosahujú +40 stupňov Celzia, na Sicílii a Sardínii je možné, že bude pokorený rekord, pretože predpoveď hlási +48 stupňov Celzia, informuje britské Metro.

Takto teraz vyzerá bratislavské gymnázium, ktoré podpálil študent (Zdroj: Topky/Maarty)

V dôsledku ďalšej vlny horúčav Červený kríž vyzýva všetkých ľudí, aby dbali na svoje zdravie a na zdravie tých najzraniteľnejších. Odporúčajú vymeniť kofeín a alkohol za vodu. Výstraha platí na celom území Talianska aj vzhľadom k faktu, že modely predpokladajú dĺžku trvania horúčav v oblasti Stredozemného mora na ďalšie dva týždne. V pohotovosti ale zostávajú aj krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Španielsko, no aj Poľsko. Práve v Španielsku by sa teploty mali pohybovať okolo +44 stupňov Celzia.

Lekári varujú, že pri teplote nad 39 stupňov Celzia mozog vysiela signály do svalov, ktoré im hovoria, aby spomalili, čo spôsobuje, že pacient trpí silnou únavou. Typické môže byť vyčerpanie z tepla, dehydratácia, hranica medzi 40 a 50 stupňami Celzia môže byť pre ľudský organizmus dokonca smrteľná. V Taliansku posledný týždeň zaznamenali už niekoľko prípadov skolabovania priamo v uliciach, vrátane smrti robotníka, ktorý sa stal obeťou horúčavy, ktorá sužovala Miláno. V Ríme pri teplote +45 stupňov Celzia omdleli pod vplyvom pálivého slnka britskí turisti. Rovnaké počasie a teplotné rekordy trvajúce dva týždne očakávajú v Grécku, Španielsku, na Cypruse (42 °C), v Chorvátsku (39 °C) ale aj vo Francúzsku (37°C).

Viac o téme: LetoPočasieHorúčavyRekordné teplotyCerberus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu