Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Český premiér kritizuje spojencov: Postoj Maďarska a Poľska k migrácii na summite EÚ prekáža záujmom Česka

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Poľsko a Maďarsko v noci zo štvrtka na piatok na summite EŹ zablokovali rodiacu sa dohodu o externej dimenzii migrácie. V tejto otázke trvali na záležitostiach, ktoré sa riešia na úrovni ministrov vnútra a prijímajú sa kvalifikovanou väčšinou a nie jednomyseľne. Český premiér Petr Fiala v piatok ráno postoj Maďarska a Poľska skritizoval, informuje spravodajca TASR.

Týždenník Politico skonštatoval, že Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki "uniesli" debaty lídrov iným smerom. Obaja požadovali dodatok k záverečnej deklarácii summitu, ktorý by zohľadnil požiadavku jednomyseľnosti aj v prípade internej dimenzie migrácie v EÚ, proti čomu sa postavili ostatné členské štáty.

Archívne video

Premiéri SR a ČR potvrdili spoločnú reč v témach ako je pomoc Ukrajine, energetika, ale aj konsolidácia verejných financií (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Poľsko-maďarský tandem reagoval na rozhodnutie ministrov vnútra EÚ z 8. júna, ktorí sa dohodli na systéme povinnej solidarity pri rozdeľovaní žiadateľov o azyl. Podľa zatiaľ predbežnej dohody budú musieť členské štáty prijať určitý počet migrantov z krajín EÚ vystavených migračným tlakom alebo zaplatiť 20.000 eur za každého odmietnutého migranta.

Fiala potvrdil, že debaty o migrácii vyústili do zložitej situácie, pretože Poľsko a Maďarsko do skončenia rokovaní krátko po polnoci odmietali akýkoľvek text, ktorý by zmieňoval migráciu. Z pohľadu Česka to nepovažuje za šťastné.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Dodal, že do záverov summitu sa mu podarilo dostať zmienku, že treba finančne podporovať členské krajiny, na ktorých území je veľký počet utečencov vrátane ukrajinských. "Pokladám to za veľký úspech, ale postoj Poľska a Maďarska blokuje celý ten text a v podstate blokujú finančné prostriedky, ktoré by sme mohli dostať na ukrajinských utečencov. Dúfam, že sa postoj týchto krajín zmení, pretože v tejto chvíli to nie je v súlade s českými záujmami a tí, čo nám doma tvrdia, že máme v tejto veci postupovať spoločne s Poľskom a Maďarskom, tak nevedia o čom hovoria," opísal situáciu.

Podľa jeho slov postoj Česka je postojom väčšiny členských štátov EÚ, aj tých, ktoré v minulosti kritizovali spoločnú migračnú a azylovú politiku. "Teraz je tá cesta nastavená správne, venujeme sa otázkam, ktoré predtým neboli dobre riešené, ako je návratová politika, dôraz na ochranu vonkajších hraníc a podobne," uviedol.

Podľa jeho slov v záveroch summitu sú návrhy, že sa treba venovať spolupráci s tretími krajinami, predchádzať príčinám migrácie a je to oveľa racionálnejšia debata na úrovni EÚ ako v minulosti. Fiala povedal, že cítiť odhodlanie riešiť migráciu a preto je škoda, že Poľsko a Maďarsko dohodu v tejto forme blokujú.

Viac o téme: ČeskoSummitMigráciaUkrajinaPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu