Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svetová zdravotnícka organizácia sa pripravuje na šírenie vírusových ochorení v dôsledku javu El Niňo

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP Photo/Julia Nikhinson)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pripravuje na možný nárast šírenia vírusových ochorení ako horúčka dengue, Zika a chikungunya v spojitosti s klimatickým javom El Niňo. Oznámil to v stredu generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, píše agentúra Reuters.

"WHO sa pripravuje na veľkú pravdepodobnosť toho, že (roky) 2023 a 2024 budú poznačené javom El Niňo, čo môže zvýšiť prenos dengue a ďalších tzv. arbovírusov ako sú zika a chikungunya," povedal.

Šéf WHO tiež upozornil, že v dôsledku klimatickej zmeny sa zvyšuje množenie komárov a výskyt dengue sa v posledných rokoch prudko zvýšil najmä v Severnej a Južnej Amerike. Peru preto tento rok vo väčšine regiónov vyhlásilo mimoriadny stav a peruánska ministerka zdravotníctva Rosa Gutiérrezová minulý týždeň pre nárast prípadov horúčky dengue odstúpila.

Pravidelne opakújuca sa klimatická odchýlka

El Niňo je pravidelne sa opakujú klimatická odchýlka, pri ktorej sa zvyšuje povrchová teplota vody vo východnej a strednej časti Tichého oceánu. Tento jav môže v priebehu tohto roka vyvolať extrémne prejavy počasia vrátane tropických cyklón v oblasti zraniteľných ostrovov v Tichom oceáne, prudkých dažďov v Južnej Amerike či sucha v Austrálii a niektorých oblastiach Ázie.

Viac o téme: VírusOchorenieSvetová zdravotnícka organizáciaEl NiňoTedros Adhanom Ghebreyesus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu