Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tornádo zanechalo za sebou spúšť: Zábery plné hrôzy, TAKTO vyzerá ničivá sila prírody!

Mesto Perryton v americkom Texase postihlo silné tornádo. Zasiahnutá oblasť je dlhá 1,5 kilometra
Mesto Perryton v americkom Texase postihlo silné tornádo. Zasiahnutá oblasť je dlhá 1,5 kilometra (Zdroj: SITA/AP/David Erickson, Twitter/Brian Emfinger)

PERRYTON – Tornádo, ktoré sa prehnalo mestom Perryton v Texase počas včerajšieho večera, zanechalo po sebe doslova spúšť. Zničených je okolo 200 domov, pričom zasiahnutá oblasť je dlhá cez 1,5 kilometra. Podľa doterajších informácii zahynuli dve osoby v centre mesta a jedna v parku.

archívne video

Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Milena Zonygova)

Americkým Texasom sa prehnalo ničivé tornádo. Najviac postihnuté je mesto Perryton a okolitá oblasť, uvádza CNN. Veliteľ hasičského zboru v Perrytone Paul Dutcher sa vyjadril, že hasičská stanica dostala priamy zásah. "Mnohé z našich vozidiel sú značne poškodené, čo nám sťažuje pomáhať civilistom. Tornádo poškodilo okolo 200 domov. Zasiahnutá oblasť je dlhá 1,5 kilometra," vyjadril sa. 

V miestnej nemocnici Ochiltree General Hospital ošetrili zhruba 100 pacientov. V niektorých prípadoch ide o ťažké poranenia hlavy a zlomeniny na rôznych častiach tela. V nemocnici neboli hlásené zatiaľ žiadne úmrtia. Tornádo si však vyžiadalo tri životy. Dvaja ľudia zomreli v centre a jeden človek v parku na severovýchode mesta. 

Ľudia neboli pripravení 

Do záchranných prác sa nezapojili len okolité mestá, ale pomoc poslal aj susedný štát Oklahoma. Keith Shadden, ktorí riadi záchrannú operáciu z Oklahomy povedal, že v pláne je vyslanie aj druhej vlny pomoci, no čakajú, kým sa umúdri počasie. Brian Emfinger, lovec tornád, ozrejmil, prečo malo toto tornádo tak ničivé následky. "Prišlo to veľmi rýchlo. Búrka náhle vytvorila tornádo, ktoré sa prehnalo oblasťou a potom sa vyparilo. Výstrahy pred takýmito silnými tornádami sú hlásené vopred, no teraz to prišlo náhle. Nikto to nečakal," povedal. 

Celá oblasť zostala bez elektriny 

V štáte Texas ostalo bez elektriny viac ako 200-tisíc domácností. Miestna nemocnica beží na generátoroch. Podľa dodávateľa elektriny Xcel Energy je celý Perryton aj okolitá oblasť bez elektriny. "V súčasnej dobe je celé mesto bez prúdu. Všetky elektro stanice boli z bezpečnostných dôvodov vypnuté. Poškodených je mnoho rozvodov a takýmto spôsobom sa snažíme zmierňovať škody," uvádza spoločnosť. 

Guvernér Texasu Greg Abbott vyhlásil v oblasti núdzový stav. Vyzýva všetkých Texasanov, aby dbali na pokyny štátnych a miestnych predstaviteľov a prijali všetky potrebné opatrenia na ochranu seba a svojich blízkych. "Sme pripravení rýchlo poskytnúť akékoľvek dodatočné zdroje potrebné v priebehu tejto nepriaznivej poveternostnej udalosti. Žiadam všetkých Texasania, aby sa ku mne pripojili v modlitbe za našich obyvateľov, ktorých zasiahla táto hrozná búrka. Texas, buď v bezpečí,“ vyjadril sa Abott na Twitteri. 

Krúpy aj extrémne teploty 

Na území Spojených štátov sú od stredy 14. júna hlásené zlé poveternostné podmienky. V južných častiach sú hlásené silné búrky. V Alabame a Mississippi boli hlásené krupobitia, kde krúpy dosahovali veľkosť baseballových loptičiek. Výstrahy pred tornádami prišli z Texasu, Georgie a Alabamy. USA okrem toho čaká leto s extrémnymi teplotami. Vo väčšine štátov bude teplota o 10-15 stupňov vyššia oproti priemeru.  

Viac o téme: TornádoKatastrofaUSATexasPerryton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu