Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unikátny úspech vedcov: V mozgu našli látku, ktorá je spájaná s autizmom u detí, teraz pracujú na vývoji lieku!

(Zdroj: Getty Images)

IZRAEL - Vedci z Hebrejskej univerzity objavili súvislosť medzi existenciou špecifickej látky, ktorú našli v mozgu a poruchou autistického spektra. Štúdiu publikovali vo vedeckom časopise Advanced Science a dúfajú, že tento prelomový objav im pomôže vynájsť liek na poruchu, ktorú má jedno zo 100 detí na celom svete.

Tímu vedcov z Hebrejskej univerzity sa podarilo nájsť súvislosť medzi hladinou oxidu dusnatého v mozgových neurónoch a poruchou autistického spektra. Štúdiu zverejnil doktor Haitham Amal spolu s kolegami z tímu. Výskum uskutočnili na myšiach, no neskôr si výsledky porovnali s odbermi krvi u detských pacientov, informoval Times of Israel.

Neveďalová v Európskom parlamente o tom, že stáže v EÚ majú byť finančne ohodnotené (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Výskum začal pre doktora Amala už v čase keď pôsobil ako doktorand na prestížnej univerzite MIT. Vtedy sa mu podarilo dokázať, že pacienti s poruchou autistického spektra mali v mozgu proteíny modifikované oxidom dusnatým. Na Hebrejskej univerzite svoj výskum rozšíril a testoval vplyv oxidu dusnatého na správanie myší. Zistil, že po aplikácii oxidu dusnatého zdravým myšiam sa ich správanie náhle zmenilo. Spozorovali zmeny najmä v neuronálnej funkcii a správaní. Svoje výsledky si neskôr potvrdili aj na vzorke krvi detí s poruchou autistického spektra. Tie vykazovali rovnako zvýšenú hladinu oxidu dusnatého ako to bolo v prípade myší. Po zavedení molekúl na redukciu tohto oxidu však došlo u myší opäť k zmene správania. Výsledky štúdie považujú aj iní odborníci za prevratné a dúfajú, že pomôžu k vynájdeniu bezpečného a účinného lieku pre pacientov. Predpokladajú však, že tento proces bude ešte náročný a bude si vyžadovať rozšírenie štúdie na väčšej vzorke pacientov.

Autizmus je neurologická a vývojová porucha, ktorou podľa WHO trpí jedno zo sto detí na celom svete. Vedci a lekári predpokladajú, že príčinou autizmu je kombinácia genetických ale aj enviromentálnych faktorov. Autistické spektrum zahŕňa ťažkosti detí ale aj dospelých v interakcii v spoločnosti ale aj problémy v komunikácii alebo problémy s vykonávaním aktivít bežného života.

Viac o téme: AutizmusPorucha autistického spektraHebrejská univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu