Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za hlavnú rolu v tragédii lode s migrantmi pri Grécku zatkli sedem Pakistancov

Rybárska loď bola preťažená migrantmi.
Rybárska loď bola preťažená migrantmi. (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

ISLAMABAD - Pakistanské úrady v stredu oznámili, že zatkli sedem osôb z gangu prevádzačov ľudí. Akcia súvisí s minulotýždňovým potopením preplneného pašeráckeho plavidla pri pobreží Grécka, po ktorom je ešte stále nezvestných vyše 500 migrantov vrátane Pakistancov. TASR informuje podľa agentúry AP.

Gang sa podľa polície podieľal na pašovaní Pakistancov do Európy a za posledných niekoľko dní bolo zatknutých aj 30 ďalších podozrivých a vypočúvajú ich za ich účasť na organizovaní pašeráckych aktivít. Miestnej polícii pomáhajú pri pátraní po pašerákoch aj pakistanské tajné služby. Každý z ľudí, ktorí s nádejou na lepší život smerovali po nebezpečnej ceste do Európy, zaplatil prevádzačom od 5000 do 8000 dolárov, uviedli pakistanské úrady. Loď sa 14. júna prevrátila a potopila pri gréckom Peloponéze so 750 ľuďmi na palube, čím táto tragédia patrí k jednej z najhorších v Stredozemnom mori. Prežilo len 104 mužov - Egypťanov, Pakistancov, Sýrčanov a Palestínčanov - a z mora vytiahli 82 tiel.

Nie je jasné, koľko ľudí je ešte nezvestných

Pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf v stredu vyhlásil, že kroky na rozloženie pašeráckych sietí budú pokračovať. Dodal, že Pakistan bude žiadať o pomoc pri hľadaní a zatýkaní pašerákov aj Interpol a ďalšie krajiny, aby zabránil ďalším podobným tragédiám na mori. Nie je jasné, koľko Pakistancov bolo na lodi a koľkí sú stále nezvestní. O tom, že na lodi mali príbuzného, je zatiaľ presvedčených 150 Pakistancov a odovzdali vzorky DNA na porovnanie s DNA vytiahnutých tiel.

Preživší cez víkend podali svedectvá, ktoré mala možnosť vidieť agentúra AP. Opísali šokujúce podmienky počas päťdňovej plavby. Posádka väčšine pasažierov odmietla dať jedlo a vodu. Migrantov, ktorí ju nemohli podplatiť, aby sa dostali z podpalubia, zbila, ak sa pokúšali dostať na palubu. Niektorí Pakistanci, čo tragédiu prežili, podobne opísali situáciu aj svojim rodinám do telefónu.

Viac o téme: LoďTragédiaGréckoPakistanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu