Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNE Obrovská tragédia na mori, hrozia stovky obetí: FOTO lode tesne pred tým, ako sa potopila!

Rybárska loď bola preťažená migrantmi. Zobraziť galériu (2)
Rybárska loď bola preťažená migrantmi. (Zdroj: SITA/Hellenic Coast Guard via AP)

ATÉNY - Po vážnej havárii lode juhozápadne od Grécka zverejnili grécke médiá fotografie havárie plavidla preplneného migrantmi. Sú obavy, že zomreli stovky ľudí.

Pátranie po ďalších preživších vážnej nehody lode pri Grécku pokračovalo v stredu večer bez úspechu. "V noci neboli objavení žiadni preživší ani obete," uviedol vo štvrtok ráno hovorca gréckej pobrežnej stráže v štátnom rozhlase.

Policajná naháňačka: Auto s migrantmi zadržali až v Českej republike (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Podľa zachránených migrantov sa na palube potopenej rybárskej lode mohlo nachádzať viac ako 700 ľudí. Väčšina z nich zrejme nedokázala včas opustiť 30 metrov dlhú a zhrdzavenú loď, keď sa v stredu ráno prevrátila a potopila asi 50 námorných míľ (cca 92 kilometrov) od juhozápadného pobrežia Grécka. Medzi ľuďmi na palube vraj bolo veľa detí.

Nezvestné sú stovky ľudí

Grécke médiá prvýkrát zverejnili snímky preplneného havarovaného člna. Záznamy pochádzajú od gréckej pobrežnej stráže, ktorá loď pozorovala a kontaktovala v medzinárodných vodách predtým, ako sa v noci na stredu prevrátila a potopila.

Záznamy naznačujú, že v plavidle mohlo byť viac ako 500 ľudí. Fotografie ukazujú, že len na palube zhrdzavenej rybárskej lode sa ich tlačilo až 200. Je možné prirátať k tomu ďalšiu palubu a trup.

Grécko je opakovane kritizované

Hovorca pobrežnej stráže uviedol, že neexistujú spoľahlivé informácie o počte ľudí na palube, no čln bol "preťažený". „Rybársky čln mal dĺžku 25 až 30 metrov. Paluba bola plná ľudí a predpokladáme, že interiér bol rovnako plný,“ povedal. Preživší pochádzali najmä zo Sýrie, Pakistanu a Egypta.

Záchranári prevážajú telá z plavidla pobrežnej stráže do chladiarenského auta v prístave v meste Kalamata.
Zobraziť galériu (2)
Záchranári prevážajú telá z plavidla pobrežnej stráže do chladiarenského auta v prístave v meste Kalamata.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Grécko je popri Taliansku a Španielsku jedným z hlavných cieľov pre desaťtisíce ľudí z Afriky a Blízkeho východu, ktorí chcú ísť do Európy. Minulý mesiac sa grécka vláda dostala pod medzinárodnú kritiku po tom, čo videozáznamy ukázali násilné odmietanie utečencov na mori.

Viac o téme: ObetePotopená loďMigrantiGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu