Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Španielsku odhalili sieť pašerákov ľudí: Zadržali 19 osôb zo Sýrie a Maroka

Europol
Europol (Zdroj: TASR (AP Photo/Peter Dejong))

MADRID - Španielska polícia s podporou únijnej policajnej organizácie Europol a nemeckej polície zadržala 19 ľudí zo Sýrie a Maroka, ktorých podozrieva z organizovaného pašovania ľudí z Afriky do krajín Európskej únie. Skupina organizovala cesty z Libanonu, Alžírska a Egypta, cieľovými destináciami boli najmä Nemecko a Nórsko. O júnovom záťahu na siedmich miestach dnes v tlačovej správe informoval Europol.

Skupina prevážala migrantov z pobrežia pri španielskych mestách Almería a Murcia na predmestí Madridu. Tam ich v neuspokojivých hygienických podmienkach držala v siedmich lokalitách až do ich odchodu do ďalšej destinácie. Migranti potom zo Španielska cestovali loďou alebo letecky s falošnými dokladmi z letiska Madrid-Barajas.

archívne video Policajti ČR, ktorí pomáhajú na hranici v Severnom Macedónsku, zatkli pašeráka a 8 migrantov 

Policajti ČR, ktorí pomáhajú na hranici v Severnom Macedónsku, zatkli pašeráka a 8 migrantov (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

Spôsob financovania hawala

Skupina podľa kriminalistov zaistila 68 nelegálnych prevozov, jej služieb pre cestu do EÚ využilo 550 Sýrčanov. Celá cesta vyšla záujemcov na viac ako 20.000 eur. Počas zhruba ročného vyšetrovania sa ukázalo, že skupina spolupracovala s ďalšími organizovanými zločineckými skupinami. Sieť operovala v Ázii, Afrike a Európe, ich trasy na seba nadväzovali.

Gangy na vzájomné platby používali spôsob financovania obvyklý v moslimských krajinách zvaný hawala, ktorý funguje bez bankových prevodov. Peniaze prevádzajú takzvaní hawaladári, ktorí ich v hotovosti zinkasujú a svojmu partnerovi v mieste dodania dajú pokyn, aby sumu, tiež v hotovosti, vyplatil určenej osobe-

Viac o téme: PašeráciMarokoSýriaEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu